zadbaj o odporność
Drobnoustroje chorobotwórcze stanowią poważne zagrożenie dla organizmu człowieka, zwłaszcza przy osłabionej odporności. Ich atak ułatwia niewłaściwa dieta, brak wypoczynku oraz osłabiona kondycja, co wpływa znacząco na spadek odporności organizmu. Dzieje się tak często jesienią, zimą oraz z nadejściem wiosny. Odporność to aktywność organizmu, mająca na celu obronę przed zakażeniami. Zależy ona od właściwego funkcjonowania układu immunologicznego.
Na odporność naszego organizmu musimy sobie zapracować!!! Pomogą nam w tym składniki roślinne. W takim razie do dzieła!
- aloes zwyczajny (aloes barbadoski, Aloë barbadensis Mill. – syn. Aloë vulgaris Lam., Aloë vera L.) Surowcem leczniczym jest liść aloesu, z któego wytwarza się: alonę, żel aloesowy oraz miazgę aloesową. Aloes zawiera wiele związków czynnych o dużej aktywności immunostymulującej i wzmacniającej. Badania kliniczne wykazują skuteczności ekstraktu aloesu w walce z patogenami, np. szczepu C.albicans. Jednak zgodnie z monografią ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) produkty z aloesu zwyczajnego nie powinny być podawane dzieciom poniżej 10 roku życia, a według EMEA (European Medicines Agency) poniżej 12 roku życia.
- jeżówka purpurowa. Roślina ta (ziele i korzeń) jest głównym składnikiem preparatów immunostymulujących, ponieważ uważa się, że podnosi naturalną odporność organizmu . Przetwory z jeżówki działają też przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie. Jeżówka zawiera związki odpowiedzialne za hamowanie tworzenia się ognisk zapalnych, a zarazem indukuje przeciwzapalne cytokiny.Zalecane są one jednak do stosowania u dzieci powyżej 4 lub 12 roku życia.
- bez czarny. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się kwiaty, korę, liście i owoce. Owoce bzu czarnego należą do surowców flawonowych. Zawierają one antocyjany, olejki eteryczne, garbniki, pektyny, flawonoidy (m.in. rutynę i kwercetynę) i sterole. Bogate są także w kwasy organiczne oraz witaminy (A, C, B6). Wykazują one aktywność łagodnie przeczyszczającą, moczopędną, przeciwbólową, napotną, a także ściągającą . Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się prace naukowe dotyczące przeciwdrobnoustrojowych (przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych) oraz przeciwzapalnych właściwości ekstraktu z owoców bzu czarnego. Owoc bzu czarnego, tak jak i kwiatostan lipy, czy owoc maliny, należy również do surowców roślinnych o działaniu przeciwgorączkowym i napotnym.
- owoc róży. Zawiera on głównie witaminę C. Pochodzi z różnych gatunków róży, zarówno rosnących dziko, jak i uprawianych. Przykładem może być róża dzika, szypszyna (Rosa canina L.), krzew z rodziny Różowatych (Rosacea). Owoc zawiera wyjątkowo dużo witaminy C (do 3 %) oraz wiele innych witamin (A, E, K, PP, B1, B2). Obecne są w nim także karotenoidy, kwasy organiczne (np. cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy), aminokwasy oraz sole mineralne (wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo), pektyny oraz cukry, w tym cukier inwertowany (ok. 2%). Owoce dzikiej róży uzupełniają niedobory witaminy C.
- porzeczka czarna (Ribes nigrum L.) Surowcem jest liść porzeczki czarnej (Ribis nigri folium) oraz owoc porzeczki czarnej (Ribis nigri fructus). W owocach znajdują się znaczne ilości witaminy C i witamin z grupy B oraz wiele innych korzystnych dla organizmu związków. Przetwory z owoców stosuje się jako preparaty witaminowe oraz zwiększające odporność organizmu. Naturalny sok z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu dziecka witamin, a przede wszystkim jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C.
- owoce aceroli (Malpighia glabra L.). Mają one czerwoną barwę, są niewielkie, lekko spłaszczone i odznaczają się soczystym miąższem. Stanowią bogate źródło witaminy C (do 3%) i głównie jako jej źródło są wykorzystywane w suplementach diety (13). Ekstrakty z owoców aceroli, zawierające duże ilości witaminy C.
- probiotyki szczególnie Lactobacillus rhamnosus GG skuteczne w przebiegu biegunek wywyołanych przez wirusy, szczególnie rotawirusy, natomiast Saccharomyces boulardii wykazuje korzystną aktywność w zapobieganiu biegunkom poantybiotykowym. Saccharomyces boulardii hamują wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym człowieka, między innymi Candida albicans, Yersinia enterocolitica, Salmonella typhimurium i in.
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą do niej kwasy z grup omega-3, omega-6 oraz omega-9. Muszą one być dostarczone do organizmu z pożywieniem. Najczęściej w produktach przeznaczonych dla dzieci znajdziemy kwasy z rodziny omega-3. Jest to głównie kwas α-linolenowy (ALA), zawarty w siemieniu lnianym oraz olejach, np. lnianym, a także kwasy: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), powszechnie obecne, zwłaszcza w oleju rybim. Głównym źródłem DHA i EPA w pożywieniu są tłuste ryby morskie, owoce morza oraz glony i wodorosty
*Justyna Baraniak, Małgorzata Kania Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci, Postępy Fitoterapii 1/2014, s. 48-53