nie możesz się powstrzymać przed jedzeniem słodyczy? przeczytaj o kandydozie

 

nie możesz się powstrzymać przed jedzeniem słodyczy? przeczytaj o kandydozie

Aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować wymagana jest wewnętrzna równowaga mikrobiologiczna. Niestety nieprawidłowa dieta zawierająca duże ilości produktów przetworzonych, nasyconych tłuszczów, a także długotrwała antybiotykoterapia  powoduje zachwianie tej równowagi. Efektem jest zaburzenie składu flory bakteryjnej z przerostem szczepów chorobotwórczych.

Symptomatycznymi objawami mogącymi świadczyć o przeroście flory jelitowej i rozwoju drożdżaków Candida są; wzmożone łaknienie słodyczy , problemy dermatologicze (wysypki, zaczerwienienia) a także problemy trawienne  (wzdęcia, biegunki, zaparacia)

Jeśli rozpoznajesz u siebie podobne objawy, przeczytaj o kandydozie, chorobie przerostu flory bakteryjnej jelita.

kandydoza

Grzyby chorobotwórcze zgodnie z podziałem kliniczno-diagnostycznym, zaliczamy do czterech grup:

  • drożdżaki (np.Candida spp.),dermatofity (np.Trichophytonspp.),
  • grzyby pleśniowe (np.Aspergillus spp.),
  • grzyby dimorficzne (np.Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatum)

Najczęstszą w naszym klimacie przyczyną grzybic są drożdżaki z rodziny Candida, głównie Candida albicans. Candida występuje powszechnie na całym świecie, obecnie jest znanych 200 gatunków, w tym 15 garunków opisano jako chorobotwórcze. Wywołują one choroby zwane kandyzozami lub drożdżycami.

Kandydoza może lokalizować się w okolicach:

  • skóry, paznokci,
  • błon śluzowych jamy ustnej,
  • przewodu pokarmowego,
  • pochwy i układu moczowego.

Mogą też występować grzybice inwazyjne, np.: płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, trzustki, kręgosłupa czy szpiku kostnego.

Najgroźniejsza jest kandyzydoza uogólniona organizmu (kandydemia), która może prowadzić do sepsy a nawet do zgonu.

przyczyny wystąpienia kandyzozy

Na rozwój kandydozy mają wpływ czynniki powierzchowne takie jak:
  • nadmierna potliwość,
  • uszkodzenie bariery nabłonkowej (dysplazja, hiperplazja, zanik nabłonka jamy ustnej)
a także czynniki ogólne:
  • choroby upośledzajace odporność komórkową takie jak: cukrzyca i inne zaburzenia endokrynologiczne,
  • leki immunosupresyjne
  • długotrwała antybiotykoterapia,
  • niewłaściwa dieta
  • zaburzenia odżywiania i wchłaniania,
  • nowotwory
  • radioterapia
  • choroby krwi(niedokrwistości, anemia)

W stanie chorobowym zapotrzebowanie organizmu na drobnoustroje probiotyczne gwałtownie rośnie. Ich niedobór sprzyja namnażaniu się w przewodzie pokarmowym chorobotwórczych szczepów bakterii i grzybów, które powodują:

  • nadmierną fermentację,
  • wzdęcia
  • uporczywe biegunki lub zaparcia

Stan przewlekłej dysbakteriozy organizmu może doprowadzić do poważnych zakażeń, zarówno endogennych, jak i egzogennych. Wśród drobnoustrojów wywołujących zakażenia typu endogennego wymienia się najczęściej pałeczki (Escherichia coli, Enterobacter spp., Klebsiella spp., Bacteroides fragilis), ziarniaki (Staphylococcus aureus, Enterococcus spp., ziarniaki beztlenowe), a także grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.

leczenie

W leczeniu kandydoz stosuje się cztery grupy leków, w tym antybiotyki (polieny, echinokandiny) oraz chemioterapeutyki (azole, pochodne
fluoropirymidyny)
Skuteczne leczenie kandydoz jest dość trudne, ponieważ niektóre drożdże wykazują dużą oporność na leki przeciwgrzybicze.. W celu przeprowadzenia skutecznej terapii, należy najpierw wykonać badanie mikrobiologiczne,  a następnie  w zalezności od rodzaju Candida dopasować właściwy lek.
Wśród rodzaju Candida pojawiają się szczepy oporne na pochodne azolowe, amfoterycynę B czy flucytozynę; izoluje się również szczepy wielolekooporne, czyli oporne na co najmniejdwa leki z różnych grup terapeutycznych

profilaktyka dietetyczna

Profilaktyka dietetyczna jest tak naprawdę niezbędna dla każdego, szczególnie dla tych, którzy już mają na swoim koncie leczenie kandydozy. Wystraczy zadbać o kilka elementów codziennej diety

  • probiotyki  Probiotyki, ciągle niedoceniane i pomijane, a to właśnie one stanowią o naszym zdrowym oragnizmie.
    • I tak na przykład bakterie probiotyczne Lactobacillus rhamnosus GG , Saccharomyces boulardii,accharomyces boulardii wykazuje korzystną aktywność w wirusowym zakażeniu przewodu pokarmowego oraz w zapobieganiu biegunkom poantybiotykowym.
    • Probiotyki wykorzystywane są również w leczeniu alergii, łagodą objawy alergii wziewnej,a także  pokarmowej
  • olejek z czarnuszki wpływa na równowagę bakteryjną flory jelitowej, działą również oczyszczająco i antypasożytniczo
  • olejek cynamonowy wykazał wysoką skuteczność w reakcji szczepu Candida albicans
  • olejek eukaliptusowy największą wrażliwość na olejek wykazały szczepy z gatunku C. guilliermondii i C. parapsilosis.
  • olejek goździkowy charakteryzował się wysoką aktywnością wobec wszystkich testowanych szczepów grzybów drożdżopodobnych
  • olej konopny największą aktywnością antybiotyczną odznaczał się  wobec grzybów drożdżoidalnych
  • olejek z lawendy wykazał dużą aktywność wobec grzybów. Najwyższą wrażliwością na badane olejki charakteryzowały się szczepy z gatunku Trichophyton rubrum, Penicilium chrysogenum i Candida albicans.
  • propolis Ekstrakty z propolisu krajowego i europejskiego mają działanie silnie antybiotyczne, zarówno wobec bakterii, jak i grzybów.
  • aloes Zawarte w nim substancje czynne hamują rozwój licznych drobnoustrojów chorobotwórczych: streptokoków, grzybów drożdżoidalnych Candida albicans, gronkowców oraz wywołujących wrzody żołądka pałeczek Helicobacter pylori. W badaniach in vitro udowodniono, że świeży sok z aloesu zwyczajnego hamuje wzrost pałeczek duru brzusznego (Salmonella typhi i Salmonella paratyphi) oraz czerwonki (Shigella). W sposób pośredni przeciwdrobnoustrojowo działają obecne w miąższu aloesowym wielocukry, które stymulują wzrost mikroflory probiotycznej.

Dodatkowo proponuję wzbogacić jadłospis o :

  • kiszone warzywa (kiszone ogórki, kapustę kiszoną)
  • zupy na zakwasie (barszcz, żur)
  • chleb na zakwasie
  • surowe warzywa (przywracają równowagę bakteryjną)
  • picie min.1,5l wody mineralnej dziennie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

*Bogdan Kędzia1, Elżbieta Hołderna-Kędzia1, Ryszard Kaniewski1, Małgorzata Szarata2Badanie aktywności antybiotycznej krajowego olejku konopnego, Postępy Fitoterapii 3/2014, s. 141-143

*Michalina Adaszyńska1, Maria Swarcewicz1, Agata Markowska-Szczupak2Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.), Postępy Fitoterapii 3/2014, s. 141-143

*Ewa Cieślik, Kinga Turcza, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.)Postępy Fitoterapii 2/2015, s. 117-124

*Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Aktywność antybiotyczna propolisu krajowego i europejskiego, Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 97-107

*Anna Kędzia1, Marta Ziółkowska-Klinkosz1 , Aida Kusiak2, Barbara Kochańska3 , Andrzej W. Kędzia4 , Anna Wojtaszek-Słomińska5 Działanie in vitro olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) na grzyby drożdżopodobne,  Postępy Fitoterapii 1/2015, s. 16-20

Justyna Baraniak, Małgorzata Kania, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci