nie możesz się powstrzymać przed jedzeniem słodyczy? przeczytaj o kandydozie
Aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować wymagana jest wewnętrzna równowaga mikrobiologiczna. Niestety nieprawidłowa dieta zawierająca duże ilości produktów przetworzonych, nasyconych tłuszczów, a także długotrwała antybiotykoterapia powoduje zachwianie tej równowagi. Efektem jest zaburzenie składu flory bakteryjnej z przerostem szczepów chorobotwórczych.
Symptomatycznymi objawami mogącymi świadczyć o przeroście flory jelitowej i rozwoju drożdżaków Candida są; wzmożone łaknienie słodyczy , problemy dermatologicze (wysypki, zaczerwienienia) a także problemy trawienne (wzdęcia, biegunki, zaparacia)
Jeśli rozpoznajesz u siebie podobne objawy, przeczytaj o kandydozie, chorobie przerostu flory bakteryjnej jelita.
kandydoza
Grzyby chorobotwórcze zgodnie z podziałem kliniczno-diagnostycznym, zaliczamy do czterech grup:
- drożdżaki (np.Candida spp.),dermatofity (np.Trichophytonspp.),
- grzyby pleśniowe (np.Aspergillus spp.),
- grzyby dimorficzne (np.Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatum)
Najczęstszą w naszym klimacie przyczyną grzybic są drożdżaki z rodziny Candida, głównie Candida albicans. Candida występuje powszechnie na całym świecie, obecnie jest znanych 200 gatunków, w tym 15 garunków opisano jako chorobotwórcze. Wywołują one choroby zwane kandyzozami lub drożdżycami.
Kandydoza może lokalizować się w okolicach:
- skóry, paznokci,
- błon śluzowych jamy ustnej,
- przewodu pokarmowego,
- pochwy i układu moczowego.
Mogą też występować grzybice inwazyjne, np.: płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, trzustki, kręgosłupa czy szpiku kostnego.
Najgroźniejsza jest kandyzydoza uogólniona organizmu (kandydemia), która może prowadzić do sepsy a nawet do zgonu.
przyczyny wystąpienia kandyzozy
- nadmierna potliwość,
- uszkodzenie bariery nabłonkowej (dysplazja, hiperplazja, zanik nabłonka jamy ustnej)
- choroby upośledzajace odporność komórkową takie jak: cukrzyca i inne zaburzenia endokrynologiczne,
- leki immunosupresyjne
- długotrwała antybiotykoterapia,
- niewłaściwa dieta
- zaburzenia odżywiania i wchłaniania,
- nowotwory
- radioterapia
- choroby krwi(niedokrwistości, anemia)
W stanie chorobowym zapotrzebowanie organizmu na drobnoustroje probiotyczne gwałtownie rośnie. Ich niedobór sprzyja namnażaniu się w przewodzie pokarmowym chorobotwórczych szczepów bakterii i grzybów, które powodują:
- nadmierną fermentację,
- wzdęcia
- uporczywe biegunki lub zaparcia
Stan przewlekłej dysbakteriozy organizmu może doprowadzić do poważnych zakażeń, zarówno endogennych, jak i egzogennych. Wśród drobnoustrojów wywołujących zakażenia typu endogennego wymienia się najczęściej pałeczki (Escherichia coli, Enterobacter spp., Klebsiella spp., Bacteroides fragilis), ziarniaki (Staphylococcus aureus, Enterococcus spp., ziarniaki beztlenowe), a także grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
leczenie
profilaktyka dietetyczna
Profilaktyka dietetyczna jest tak naprawdę niezbędna dla każdego, szczególnie dla tych, którzy już mają na swoim koncie leczenie kandydozy. Wystraczy zadbać o kilka elementów codziennej diety
- probiotyki Probiotyki, ciągle niedoceniane i pomijane, a to właśnie one stanowią o naszym zdrowym oragnizmie.
- I tak na przykład bakterie probiotyczne Lactobacillus rhamnosus GG , Saccharomyces boulardii,accharomyces boulardii wykazuje korzystną aktywność w wirusowym zakażeniu przewodu pokarmowego oraz w zapobieganiu biegunkom poantybiotykowym.
- Probiotyki wykorzystywane są również w leczeniu alergii, łagodą objawy alergii wziewnej,a także pokarmowej
- olejek z czarnuszki wpływa na równowagę bakteryjną flory jelitowej, działą również oczyszczająco i antypasożytniczo
- olejek cynamonowy wykazał wysoką skuteczność w reakcji szczepu Candida albicans
- olejek eukaliptusowy największą wrażliwość na olejek wykazały szczepy z gatunku C. guilliermondii i C. parapsilosis.
- olejek goździkowy charakteryzował się wysoką aktywnością wobec wszystkich testowanych szczepów grzybów drożdżopodobnych
- olej konopny największą aktywnością antybiotyczną odznaczał się wobec grzybów drożdżoidalnych
- olejek z lawendy wykazał dużą aktywność wobec grzybów. Najwyższą wrażliwością na badane olejki charakteryzowały się szczepy z gatunku Trichophyton rubrum, Penicilium chrysogenum i Candida albicans.
- propolis Ekstrakty z propolisu krajowego i europejskiego mają działanie silnie antybiotyczne, zarówno wobec bakterii, jak i grzybów.
- aloes Zawarte w nim substancje czynne hamują rozwój licznych drobnoustrojów chorobotwórczych: streptokoków, grzybów drożdżoidalnych Candida albicans, gronkowców oraz wywołujących wrzody żołądka pałeczek Helicobacter pylori. W badaniach in vitro udowodniono, że świeży sok z aloesu zwyczajnego hamuje wzrost pałeczek duru brzusznego (Salmonella typhi i Salmonella paratyphi) oraz czerwonki (Shigella). W sposób pośredni przeciwdrobnoustrojowo działają obecne w miąższu aloesowym wielocukry, które stymulują wzrost mikroflory probiotycznej.
Dodatkowo proponuję wzbogacić jadłospis o :
- kiszone warzywa (kiszone ogórki, kapustę kiszoną)
- zupy na zakwasie (barszcz, żur)
- chleb na zakwasie
- surowe warzywa (przywracają równowagę bakteryjną)
- picie min.1,5l wody mineralnej dziennie
*Bogdan Kędzia1, Elżbieta Hołderna-Kędzia1, Ryszard Kaniewski1, Małgorzata Szarata2Badanie aktywności antybiotycznej krajowego olejku konopnego, Postępy Fitoterapii 3/2014, s. 141-143
*Michalina Adaszyńska1, Maria Swarcewicz1, Agata Markowska-Szczupak2Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.), Postępy Fitoterapii 3/2014, s. 141-143
*Ewa Cieślik, Kinga Turcza, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.)Postępy Fitoterapii 2/2015, s. 117-124
*Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Aktywność antybiotyczna propolisu krajowego i europejskiego, Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 97-107
*Anna Kędzia1, Marta Ziółkowska-Klinkosz1 , Aida Kusiak2, Barbara Kochańska3 , Andrzej W. Kędzia4 , Anna Wojtaszek-Słomińska5 Działanie in vitro olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) na grzyby drożdżopodobne, Postępy Fitoterapii 1/2015, s. 16-20
Justyna Baraniak, Małgorzata Kania, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci