SUPER FOODS czyli co warto jeść? Dieta oczyszczająca.

Do SUPER FOODS zaliczamy żywność o ponadprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Co ważne, produkty te są dostępne niemal w każdym supermarkecie. Przeczytaj by wiedzieć który produkt włożyć do koszyka.

Unikatowe właściwości produktów wynikają z dużej zawartości składników bioaktywnych takich jak: witaminy, minerały, tłuszcze roślinne, błonnik czy antyoksydanty.

komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa (łac. Chenopodium quinoa) znana też jako quinoa lub ryż peruwiański, należy do rodziny komosowatych lub też szarłatowatych. Quinoa jest
pseudozbożem, wytwarza bogate w skrobię nasiona co sprawia, że jest spożywana jako  alternatywa dla zbóż. Zawiera dużą ilość składników bioaktywnych dzięki, którym wykazuje wysoki potencjał prozdrowotny. Komosa charakteryzuje się duża zawartością składników odżywczych m.in. białka, błonnika, witamin, składników mineralnych. W przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż zawiera również flawonoidy takie jak kwercetyna i kampferol, którym zawdzięcza właściwości antyoksydacyjne.

wystarczy 100 g dziennie by...

Spożycie 100 gram komosy ryżowej w dużym stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu (RDA) na witaminy i minerały: (witamina E -25% RDA, kwas foliowy 90%RDA, fosfor 50%RDA, magnez 50%RDA, potas 15%RDA, występują także: wapń, cynk, selen, miedź, mangan). Charakterystyczna dla komosy ryżowej jest wysoka zawartość białka, aż 12-22%suchej masy.

dla sportowców

Skład aminokwasowy białek komosy jest unikatowy, zbliżony do składu białek zwierzęcych, ponieważ zawierają wysoką ilość lizyny, izoleucyny, metioniny i cysteiny. Żadna roślina nie ma tak dobrze zbilansowanych aminokwasów co  komosa ryżowa .
Ziarna komosy ryżowej bogate są również w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie  jak kwas linolenowy (ok. 4% suchej masy), kwas oleinowy i linolowy. Dodatkowo zauważalna jest wysoka zawartość witaminy E o silnym potencjale antyoksydacyjnym. W komosie ryżowej występuje niemal w dwukrotnie większych ilościach niż w nasionach żyta i pszenicy.

dobry zamiennik mleka

Kolejną cechą wyróżniającą skład komosy ryżowej jest duża zawartość wapnia. Obecność fosforu sprawia, że wapń jest dobrze przyswajalny, lepiej niż z produktów pochodzących z mleka krowiego.

bogactwo antyoksydantów

Quinoa wykazuje się również wysokim potencjałem antyoksydacyjny ze względu na dużą zwartość manganu, miedzi, składników które służą jako kofaktory dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Zawartość flawonoidów jest bardzo wysoka, ok 58mg na 100g suchej masy, to więcej flawonoidów niż żurawina. Dla porównania tradycyjne zboża (pszenica, żyto, jęczmień) wcale nie zawierają flawonoidów .

działa przeciwzapalnie

Flawonoidy to związki posiadające silne właściwości antyoksydacyjne, poprzez które wspierają naturalne mechanizmy obronne. Kwercetyna charakteryzuje się szczególnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwnowotworowymi, a nawet przeciwdepresyjnymi.

jarmuż

Jarmuż (łac. Brassica oleracea var. sabellica) jest odmianą kapusty warzywnej bezgłowej, pochodzącą od kapusty dzikiej. Ze względu na obecność związków o
korzystnym działaniu na zdrowie człowieka, zaliczany jest do tzw. „super żywności. Charakteryzuje się największą wśród warzyw kapustnych zawartością glukozynolanów, a także bogactwem witamin i minerałów takich jak: A, E, C, C, A, B1, B2, B6, kwasu foliowego i niacyny, potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, a takż chlorofilu i błonnika. Ponadto w warzywie obecne są kwasy fenolowe takie jak kwercetyna i kamferol, które razem z wysoką zawartością karotenoidów decydują o wysokim potencjale antyoksydacyjnym jarmużu.

sulforafan działa przeciwnowotworowo

Sulforafan to antykancerogenny związek w dużych ilościach występujący w jarmużu. Badania nad sulforafanem wykazały jego działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych oraz powstanie przerzutów. Ponadto częstsze jedzenie jarmużu ma związek z niższymi wskaźnikami zachorowań na nowotwór przewodu pokarmowego: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego, odbytu, a także gruczołu krokowego, pęcherza moczowego i raka płuc. Zaobserwowano, również że sulforafan zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego. Wykazuje również działanie neuroprotekcyjne , a nawet lecznicze w stwardnieniu rozsianym.

Co więcej sulforafan korzystnie wpływa na erydykację bakterii Helicobacter pylori, kolonizujące błonę śluzową żołądka. Związek ten jest skuteczny nawet wobec szczepów opornych na antybiotyki.

aronia

Aronia czarno owocowa (łac. Aronia melanocarpa) charakteryzuje się bogatą zawartością przeciwutleniaczy i witamin takich jak prowitamina A, witaminy E, C, B1, B2, B6, niacyna, kwas pantotenowy. Aronia swój wysoki potencjał antyoksydacyjny zyskuje dzięki licznie występującym polifenolom, z  przeważającą ilością antocyjanów z kwasem fenolowym, procyjanidynami i flawonolami. Aronia zawiera od 2000-8000 mg/100 g suchej masy polifenoli.

usuwa metale ciężkie z organizmu

Wykazuje wysoką aktywność przeciwutleniającą, zapobiegając tworzeniu się w nadmiarze wolnych rodników. Dodatkowo dzięki właściwościom chelatujacym wspomagają usuwanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu.

spowalnia starzenie się

Dieta wzbogacona w aronię chroni przed zawałem serca, miażdżycą, udarem mózgu, reguluje ciśnienie krwi oraz spowalnia starzenie organizmu.
Wykazuje działanie przeciw mutacjom genowym i przeciwnowotworowe . Wykazano, że antocyjany mają zdolność do obniżania genotoksycznego działania wielu silnych mutegenów zawartych w środowisku; benzopirenu o prawie 30%, mitomycyny C o 10%.

chroni przed chorobami cywilizacyjnymi

Liczne badania wskazują na zastosowanie owoców aronii w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych. Aronia wykazuje wielokierunkowe działanie przeciwnowotworowe. Antocyjany zawarte w owocach hamują wzrost komórki jelita grubego. Związki te wykazują zdolność hamowania rozrostu komórek rakowych, wywierając selektywny wpływ na komórki rakowe, z kolei bez takiego wpływu na komórki zdrowe. Działanie inhibicyjne udowodniono również w niektórych typach raka piersi i okrężnicy.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...