pyłek kwiatowy sposobem na miażdżycę

pyłek kwiatowy na zdrowie

 

Pyłek kwiatowy  (pierzga) jest produktem roślinnym, bogatym w substancje aktywne biologicznie, takie jak : białka i aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.

Na szczególną uwagę zasługują NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe): kwas linolowy, γ-linolenowy i arachidowy. Pozwalają one na zachowanie  zdrowia człowieka w każdym wieku.

Pyłek kwiatowy jest też  źródłem witamin  rozpuszczalnych w tłuszczach ; witaminę A,  E i D, oraz rozpuszczalnych w wodzie, takich jak B1, B2, B6, C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy, biotyna, rutyna i inozytol. Wśród biopierwiastków występują makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen).

Badania kliniczne potwierdzają że…

  • Pyłek kwiatowy wykazuje działąnie przeciwmiażdżycowe. Obniża poziom cholesterolu całkowitego, frakcji cholesterolu LDL, lipidów całkowitych, trójglicerydów.
  • U ludzi przyjmujących pyłek kwiatowy stwierdzono mniejszą zdolność płytek krwi do agregacji (zlepiania się). Wskazuje to na działanie przeciwmiażdżycowe, zabezpieczające przed niedokrwienną chorobą mięśnia sercowego i udarami mózgu.
  • Posiada właściwości detoksykacyjne, regeneruje tkanki wątrobowe. Za tę funkcję odpowiedzialne są  polifenole, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe zawarte w pyłku kwiatowym
  • Pełni funkcję odżywczą, uzupełnia niedobory pokarmowe.
  •  Spożycie pyłku kwiatowego zwiększa zawartość witaminy C i magnezu w surowicy krwi
  • Podwyższa odporność przeciw szkodliwym czynnikom fizycznym, chemicznym i biologicznym. Podwyższa sprawność fizyczną organizmu w sytuacjach nadmiernego obciążenia wysiłkiem, a także poprawiaja funkcje mózgowe, takie jak pamięć, uczenie się, myślenie i zdolność koncentracji,  wzrost odporności organizmu na zakażenia.
  • Przywraca równowagę fizyczną i psychiczną
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...