Pyłek kwiatowy (pierzga) jest produktem roślinnym, bogatym w substancje aktywne biologicznie, takie jak : białka i aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.
Na szczególną uwagę zasługują NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe): kwas linolowy, γ-linolenowy i arachidowy. Pozwalają one na zachowanie zdrowia człowieka w każdym wieku.
Pyłek kwiatowy jest też źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ; witaminę A, E i D, oraz rozpuszczalnych w wodzie, takich jak B1, B2, B6, C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy, biotyna, rutyna i inozytol. Wśród biopierwiastków występują makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen).
Badania kliniczne potwierdzają że…
- Pyłek kwiatowy wykazuje działąnie przeciwmiażdżycowe. Obniża poziom cholesterolu całkowitego, frakcji cholesterolu LDL, lipidów całkowitych, trójglicerydów.
- U ludzi przyjmujących pyłek kwiatowy stwierdzono mniejszą zdolność płytek krwi do agregacji (zlepiania się). Wskazuje to na działanie przeciwmiażdżycowe, zabezpieczające przed niedokrwienną chorobą mięśnia sercowego i udarami mózgu.
- Posiada właściwości detoksykacyjne, regeneruje tkanki wątrobowe. Za tę funkcję odpowiedzialne są polifenole, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe zawarte w pyłku kwiatowym
- Pełni funkcję odżywczą, uzupełnia niedobory pokarmowe.
- Spożycie pyłku kwiatowego zwiększa zawartość witaminy C i magnezu w surowicy krwi
- Podwyższa odporność przeciw szkodliwym czynnikom fizycznym, chemicznym i biologicznym. Podwyższa sprawność fizyczną organizmu w sytuacjach nadmiernego obciążenia wysiłkiem, a także poprawiaja funkcje mózgowe, takie jak pamięć, uczenie się, myślenie i zdolność koncentracji, wzrost odporności organizmu na zakażenia.
- Przywraca równowagę fizyczną i psychiczną