Jeśli cierpisz na miażdżycę i Twoją jedyną formą leczenia są statyny, musisz to przeczytać!!
miażdżycy stop!!
coraz powszechniejsza, coraz częstsza, coraz bardziej bagatelizowana – miażdżyca. Jeżeli masz (uogólniając) wysoki poziom cholesterolu i stwierdzoną miażdżycę, nie wierz w to, że pomoże Ci farmakologia. Szeroko się pisze w publikacjach naukowych na temat skutków ubocznych statyn, które przy długotrwałym stosowaniu uszkadzają wątrobę, nerki, prowadzą do niewydolności serca czy chorób neurologicznych. A pamiętaj że jeśli nie zmienisz stylu życia, każdy dzień będziesz zaczynał od porcji leków. Wysoki poziom cholesterolu prowadzi do poważnych konsekwencji sercowo-naczyniowych takich jak : choroba niedokrwienna serca, zawał, zakrzepica żylna, zator płucny …
kto jest narażony hiperlipidemię (wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów)?
- Po pierwsze narażony jest każdy kto stosuje dietę bogatą w tłuszcze zwierzęce i małą ilość warzyw.
- Poza tym : palenie papierosów, alkohol oraz brak aktywności fizycznej.
Hiperlipidemia występuje również w przebiegu różnych chorób takich jak:
- niedoczynność tarczycy
- cukrzyca
- przewlekła niewydolność nerek
- nerczyca
- żółtaczka, marskość wątroby
- szpiczak mnogi
- bulimia, anoreksja
- lipodystrofia
- a także ciąża
Zwiększone stężenie lipidów może występować w konsekwencji przyjmownia leków:
- moczopędnych
- betablokerów
- retinoidów
- kortykosteroidów
- steroidów anabolicznych
- lub preparatów hormonalnych zawierajacych progesteron
Eksperci Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego uznają:
- za hipercholesterolemię stężenia cholesterolu całkowitego ≥ 190mg/dl (5mmol/l) i cholesterolu LDL ≥115mg/dl (3mmol/l)
- małe stężenie cholesterolu HDL <40mg/dl (1,0mmol/l) u mężczyzn i < 46mg/dl (1,2mmol/l) u kobiet
- zwiększone stężenie trójglicerydów ≥ 150mg/dl (1,7mmol/l)
Dieta antymiażdżycowa – zalecenia dietetyczne
- Sprawdź się! (wskaźniki nie dotyczą sportowców, osób o dużej masie mięśniowej)
- Oblicz BMI (waga ⁄ wzrost ² (wyrażony w metrach) Jeżli Twoje BMI wynosi 25 – 29,9kg/m² masz nadwagę, jeżeli ≥ 30kg/m² to otyłość.
- Otyłość brzuszna – obwód w talii przekracza 102 cm dla mężczyzn i 88cm dla kobiet.
- Jeżeli Twoje wskażniki nie mieszczą się w normie, zaczynamy od redukcji masy
- Twoje nowe menu:
- tłuszcze nienasycone (roślinne) – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Powinny być spożywane na surowo!
- tłuszcze omega- 3 – zawarte w rybach, tran zawiera największe stężenie omega-3, olej lniany, awokado
- warzywa i owoce 500-700g/ dziennie.
- POwinny występowac w każdym posiłku w dowolnej postaci: jako surówki, sałatki, gotowane.
- Uwaga na owoce!! duża ilość fruktozy wpływa na zwiększenie poziomu trójglicerydów.
- Zalecane warzywa: fasola, groch,soja, soczewica, buraki, sałata, pomidory, paparyka, oliwki, cebula, czosnek
- Zalecane owoce: grejfrut, malina, aronia, jagoda, czarna porzeczka
- produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, makaron, ryż pełnoziarnisty, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane – zawierają błonnik i witaminy z grupy B
- nabiał : jogurt naturalny , kefir, maślanka, twaróg chudy, mleko chude
- mięso: oczywiście chude czyli indyk, kurczak, cielęcina,
- ryby
- obróbka termiczna – bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze, duszenie
4. Jadłospis dzienny ok. 1600kcal:
- 5 porcji produktów zbożowych // 1 porcja pieczywa= 50g,// 1porcja kaszy, płatków owsianych, ryżu, makaronu =30g (3 łyżki)
- 3 porcje owoców //1 porcja=100g
- 2 porcje nabiału // ser =100g // mleko, jogurt, maślanka =1 szklanka
- 1 porcja ryby lub mięsa = 100-150g
- 2 porcje tłuszczu// 1 porcja= 2 łyżeczki
Regularne spożywanie wymienionych grup produktów pozwoli na powrót do zdrowia i to bez skutków ubocznych!:) Życzę powodzenia!
Składniki odżywcze o których należy pamiętać na co dzień – najlepiej w jadłospisie, lub dla opornych, w suplemencie diety 😉
- witamina K2 – szczególnie K2MK4 i K2MK7 – przeciwdziała kalcyfikacji (zwapnieniu)naczyń krwionośnych, zapobieda odkładaniu się blaszki miażdżycowej, zapewnia równowagę układu kostnego (MK7-występuje w sfermentowanej soi, wskazana forma suplementu )
- witamina B12, witamina B6, kwas foliowy – obniża poziom homocysteiny odowiedzialnej za procesy miażdżycotwórcze
- witamina A, E, D , C– niezbędne antyoksydanty, zabezpieczaja przed działaniem prozapalnym
red. J.Gawędzki Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, 2000r.
Justyna Kosińska1, Katarzyna Billing-Marczak1, *Marcin Krotkiewski2, Nowopoznana rola witaminy K w patogenezie chorób cywilizacyjnych, Medycyna Rodzinna 2/2008, s. 48-60