propolis regeneruje wątrobę
Propolis, zwany także kitem pszczelim, wytwarzany jest przez pszczoły z materiału roślinnego
- Etanolowe wyciągi z propolisu wykazują działanie stymulujące układ odpornościowy. Badania na zwierzętach pozwalają na stwierdzenie, że propolis zwiększa funkcje obronne organizmu wobec bakterii i wirusów chorobotwórczych.
- W licznych doświadczeniach wykazano, że wyciąg etanolowy z propolisu odznacza się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Polegają one na usuwaniu przez propolis wolnych rodników nadtlenkowych. Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku różnych niekorzystnych procesów, takich jak stres, zakażenia, promieniowanie jonizujące i są przyczyną wielu poważnych schorzeń. W konsekwencji propolis chroni przed: chorobą wrzodową dwunastnicy, toksycznym uszkodzeniem wątroby, reumatoidalnym zapaleniem stawów, miażdżycą, obniżeniem odporności na zakażenia oraz chorobami nowotworowymi.
- Przeciwutleniające właściwości propolisu wynikają przede wszystkim z obecności flawonoidów oraz kwasów fenolowych.
- Stwierdzono, również że wyciągi etanolowe z propolisu wykazują korzystny wpływ na elastyczność i szczelność naczyń włosowatych oraz wzrost syntezy kolagenu. Działanie szcególnie ważne w chorobach sercowo-naczyniowych, miażdżycy.
- Propolis ochrania tkankę wątrobową przed szkodliwym działaniem wielu substancji toksycznych, w tym metali ciężkich i niektórych leków.