jak wśród ogromu dostępnych probiotyków znaleźć te właściwe dla siebie? czym się kierować? badania kliniczne będą cenną wskazówką…
Z probiotykami jest jak z lekarstwami, należy wybrać ten, który rozprawi się na dobre z przyczyną i objawami choroby.
Bakterie probiotyczne poprzez stymulowanie układu odpornościowego wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka, stąd ich zastosowanie w profilaktyce jak i w leczeniu wielu schorzeń. O działaniu probiotyków już pisałam w poście Cała prawda o probiotykach. Jednak temat jest tak pasjonujący i rozwojowy dla naukowców, że warto wspomnieć o nowych ciekawych faktach. Przecież rzecz idzie o nasze zdrowie.
Badania wykazały, że różnorodny efekt probiotyczny wykazują poszczególne szczepy bakterii, nawet jeśli przynależą do tego samego gatunku. Dlatego ważne jest aby wybrać szczep o dobrze udokumentowanym działaniu, a to wiemy z badań klinicznych.
Nieoceniona rola probiotyków dla człowieka – od pierwszego do ostatniego dnia życia. Właśnie! szczególną rolę odgrywają probiotyki u osób starszych, narażonych ma miejsce immunostarzenie. Immunostarzenie to proces który w wyniku zmian w mikrośrodowisku jelit, prowadzi do osłabienia się funkcji układu odpornościowego- głównie komórek dendrytycznych. Stosując bakterie probiotyczne w postaci suplementu, żywności probiotycznej można ten stan zniwelować.
Coraz więcej o znaczeniu probiotyków mówi się wśród pediatrów. Zalecana jest suplementacja probiotykiem karmiące matki a także niemowlęta, szczególnie wcześniaki, karmione sztucznie. I co ciekawe, na kolkę niemowlęcą najskuteczniejszy będzie Latobacillus reuteri Protectis (BioGaia)
Można uogólnić problem stwierdzając , że probiotyki wykazują efekt leczniczy w najczęściej występujących chorobach współczesnych czasów. Poniższa tabela szczegółowo określa zastosowanie poszczególnych szczepów probiotycznych.
alergie, nietolerancje pokarmowe, stany zapalne (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Leśniewskiego-Crohna) i czynnościowe jelit (IBS), zaparcia, biegunki, procesy nowotworowe, choroby autoimmunologiczne, otyłość – tutaj nieodzowny jest sprawdzony probiotyk (Vivomixx, SanProbi)
Chcesz wzmocnić odporność? Właśnie zakończyłeś antybiotykoterapię? zacznij od probiotyku wieloszczepowego o udokumentowanym działaniu
Osobiście polecam Vivomixx, dlaczego?
Vivomixx® to suplement diety w postaci proszku do sporządzania zawiesiny doustnej, zawierający 8 różnych szczepów, liofilizowanych żywych kultur bakterii kwasu mlekowego i bifidobakterii i szczepu Streptococcus thermophilus w ilości nie mniejszej niż 450 miliardów (4,5×1011) jednostek tworzących kolonie (jtk.) w jednej saszetce.
Vivomixx® dzięki swojemu wyjątkowemu składowi może zmniejszać przepuszczalność zaburzonej bariery jelitowej, co w konsekwencji może ograniczyć rozwój stanów chorobowych u człowieka.
Vivomixx® to kompleksowy poliprobiotyk, który z powodzeniem można stosować w różnych zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna, zapalenie zbiornika jelitowego, zespół jelita drażliwego, biegunka zakaźna, poantybiotykowa lub popromienna, choroba uchyłkowa jelit i niektóre choroby wątroby (np. marskość wątroby).
Vivomixx® wspiera również rozwój naturalnej mikroflory bakteryjnej pochwy (pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie), a także przeciwdziała rozwojowi gatunków związanych z bakteryjnym zapaleniem pochwy.
20 dni na kolonizację i regenerację flory bakteryjnej jelit
Składniki
maltoza, liofilizowane żywe kultury bakterii (wytworzone z udziałem pochodnych mleka): (Streptococcus thermophilus DSM24731® , Bifidobacterium longum DSM24736®, Bifidobacterium breve DSM24732®, Bifidobacterium infantis DSM24737®, Lactobacillus acidophilus DSM24735®, Lactobacillus plantarum DSM24730®, Lactobacillus paracasei DSM24733®, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM24734®); substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.
Cena: 2 opakowania saszetek lub 4 opakowania saszetek = 125 zł. (przesyłka gratis) – zamówienie pod numerem telefonu +48 22 404 94 10
Beata Tokarz-Deptuła i wsp., PROBIOTYKI A WYBRANE SCHORZENIA U LUDZI, POST. MIKROBIOL., 2015, 54, 2, 133–140