miód wspomaga kondycję sportowców !!
Miód to produkt pszczeli wykazujący właściwości odżywcze. Pozostałe: propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele są uznane za suplementy diety.
MIÓD PSZCZELI zawiera składniki budulcowe, energetyczne i regulujące niezbędne dla organizmu człowieka. Brzmi jak oczywista oczywistość, przekazywana z pokolenia na pokolenie. A jego skład jest rzeczywiście niewiarygodny…
Miód w 71% zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę. Są one łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, nie powodując fermentancji w jelitach. Dzieje się tak, ponieważ miód w swoim składzie zawiera również laktulozę i dekstryny, które wspomagają rozwój bakterii probiotycznych Bifidobacterium bifidus, tzw. pałeczek mlekowych. To właśnie bakterie probiotyczne zapobiegają wzdęciom, kolkom i uniemożliwiaja rozwój bakterii chorobotwórczych.
Zawiera kwasy organiczne oraz garbniki, które ułatwiają przyswajanie mleka. Jednocześnie nie podrażniając żołądka i jelit. Dzięki temu miód to idealny środek przeciwbiegunkowy.
„U małych dzieci karmionych mlekiem i miodem (w ilości 2 łyżek dziennie), po 6 miesiącach zaobserwowano oprócz przybrania na wadze, także podwyższenie poziomu hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek.”
Miód wywiera korzystny wpływ na tkankę kostną przez zwiększenie przyswajalności wapnia i magnezu.
Miód niezbędny dla sportowców. Dzięki dużej zawartości potasu, zapobiega osłabieniu i bólom mięśni, nadpobudliwości i częstoskurczu serca. Badania wykazały, że miód przyjmowany pomiędzy zawodami lub w przerwach meczów pozwalał na podwyższenie efektywności i lepszą tolerancję ponownego wysiłku
Miód dla rekonwalescentów oraz osób starszych. Dostarcza znacznej ilości kalorii bez obciążenia układu pokarmowego. Działa stymulująco na mięsień sercowy, odnawiająco na komórki wątrobowe, przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka i jelit, moczopędnie, a także łagodnie uspokajająco.
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety, Postępy Fitoterapii 4/2006, s. 213-222