dla zdrowej tarczycy niezbędny jod

zdrowa tarczyce

 

dla zdrowej tarczycy niezbędny jod!!

Badania donoszą, że niedobory jodu , witaminy A i  żelaza stanowią najczęstszą przyczynę stanów chorobowych na świecie. To właśnie deficyt jodu powoduje głębokie upośledzenie umysłowe oraz powstawanie tarczycowego wola. Dzieje się tak, ponieważ jod bierze udział w syntezie hormonów trójjodotyroniny i tyroksyny,  tym samym regulując pracę tarczycy. Sktutkiem niedoboru tego pierwiastka może być  uszkodzenie tarczycy, a w konsekwencji problem z regulacją temperatury ciała, obniżoną ruchliwością, sennością, słabym łaknieniem, skłonnością do zaparć i obrzęków.

Wyniki badań są zaskakujące, ponieważ choroby tarczycy nie wykazują jednorodnej reakcji na jod.

I tak w przypadku  wola, zauważono, że jego tworzenie ma bezpośrednie  odzwierciedlenie w deficie jodu.O niedoczynności tarczycy oprócz niedoboru tego pierwiastka dodatkowo decyduje spożycie produktów wolotwórczych takich jak;  rośliny kapustne: kapusta,brokuły, kalafior, jarmuż oraz kalarepa, rzepak, szpinak, soja , olej rzepakowy. Inaczej jest w przypadku autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (choroba Hashimoto). Jest ono uwarunkowane (uwaga!) wysokim spożyciem jodu oraz narażeniem na czynniki chorobotwórcze takie jak: zanieczyszczenie powietrza, czynniki wpływające na układ odpornościowy (leki, szczepionki, infekcje)

Jerzy Socha i wsp. w publikacji Niedobory żywieniowe jodu – konsekwencje kliniczne, łączą zwiększoną zapadalność na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z obligatoryjnym jodowaniem soli i żywności.

Polska wg ICCIDD (International Committee for the Control of Iodin Deficiency Disorders) jest zaliczana do obszaru niedoboru jodu i endemii wola. Wg zaleceń WHO konieczna jest suplementacja jodem.  Wg Pedersena i wsp. aby zapobiegać chorobom tarczycy należy spożywać jod w ilości ok. 150 mg/dobę  .

Należy pamiętać o zalecanych normach, bo zarówno deficyt jak i przekroczenie norm jest szkodliwe dla zdrowia.

Naturalne źródło jodu to: ryby,  żółtko jaja

 

Opracowano na podstawie:

Jerzy Socha, Janina Piotrowska-Jastrzębska, Piotr Socha; Niedobory żywieniowe jodu-konsekwencje kliniczne, Nowa Pediatria 1/2004

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...