Aloes zwyczajny (Aloe vera) to roślina znana z bogactwa substancji prozdrowotnych. Dzięki bogactwu substancji bioaktywnych wykazuje pozytywny wpływ w leczeniu wielu chorób jak: obturacyjna choroba płuc, astma ale również redukuje ryzyko zawału serca oraz choroby Alzhaimera.
Badania naukowe potwierdzają, że zawartość związków polifenolowych, szczególnie pochodnych chromonu, antranoidy i pochodne pironu, sprzyja wszechstronnemu działaniu aloesu na organizm ludzki. Efekt potęgowany jest przez współdziałanie wielu składników bioaktywnych, dając w ten sposób wzmocniony skutek terapeutyczny (przeciwzapalny, przeciwutleniający i przeciwdemencyjny)
Produktami pochodnymi aloesu są;
- mleczko aloesowe o nazwie alona, wykorzystywane w produktach farmaceutycznych, ma silne właściwości przeczyszczające
- żel aloesowy, otrzymywany w postaci miąższu, zawiera pełny skład bioaktywnych substancji
Niezwykła skuteczność miąższu z aloesu związana jest z obecnością różnorodnych biostymulatorów, których nie stwierdzono w żadnym innym naturalnym produkcie roślinnym.
Badania wykazują, że miąższ z aloesu wykazuje korzystny wpływ na likwidację zaparć, usuwanie toksyn z organizmu, jednocześnie zapewnia bakteryjną równowagę jelitową. Obecność składników przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych sprawia, że aloes jest naturalnym antybiotykiem.
Hamując rozwój drobnoustrojów chorobotwóczych dowiedziono skuteczności miąższu z aloesu w leczeniu: duru brzusznego, wrzodów żołądka wywołanych przez Helicobacter pylori, a także wspomaga leczenie tzw. zespołu jelita nadwrażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Działanie prozdrowotne aloesu polega na:
- łagodzeniu bólu (przeciwzapalne działanie kwasu salicylowego oraz antrachinonów i saponin, buforowanie soków trawiennych),
- ułatwieniu trawienia pokarmów (enzymy),
- działaniu przeciwdrobnoustrojowym (antrachinony i kwas salicylowy),
- przyspieszonym gojeniu nadżerek i owrzodzeń (saponiny, cynk, magnez).
Ważna informacja dla diabetyków! Miąższ aloesowy reguluje wydzielanie insuliny , co pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi. Bardzo przydatny w profilaktyce cukrzycy i otyłości. Składniki miąższu, które pomagają w metabolizmie węglowodanów to wapń, chrom i komplet witamin z grupy B. Mechanizm działania tych składników polega na zwiększeniu wrażliwości tkanek na insulinę, co wpływa na ograniczenie syntezy kwasów tłuszczowych.
Fakt, że poziom cukru we krwi można regulować za pomocą miąższu z aloesu, potwierdzono w badaniach klinicznych przeprowadzonych w Indiach. Przebadano 5000 pacjentów (w tym 2/3 diabetyków) cierpiących na chorobę niedokrwienną serca. Wszyscy pacjenci zjadali codziennie 100 g świeżego miąższu aloesowego oraz 20 g klasycznego środka przeciw zaparciom używanego w medycynie indyjskiej. Po upływie 2 miesięcy poziom cukru we krwi (na czczo i po posiłku) tylko u 177 pacjentów nie powrócił do normy.
Składniki miąższu z aloesu sprawiają, że regularne spożywanie soku aloesowego wspomaga naszą odporność, łagodzi stany zapalne w organizmie, pomaga w regeneracji i odbudowie tkanek. Substancje o właściwościach ściągających i odkażających (saponiny) łagodzą dodatkowo podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz dziąseł i jamy ustnej.