saccharomyces boulardii vs candida albicans
Uniwersytet Wrocławski Wydział Biotransformacji potwierdził pojawiające się już wcześniej informacje dotyczące skuteczności leczenia kandydozy przez probiotyczne szczepy grzybów saccharomyces boulardii.
Saccharomyces boulardii to znany szczep grzybów probiotycznych wykorzystywany w leczeniu biegunek, np. wywołanych przez bakterie Clostridium. Okazuje się, że działanie S..boulardii jest wielokierunkowe. Badania dowiodły, że obecność S.boulardii powoduje ingerencję w budowę komórkową patogenu, tym samym hamując ich rozwój. Przy co najmniej równej ilości komórek S.boulardii do C.albicans , probiotyczne szczepy powodują redukcję komórek patogennych od 50% aż do 90%!
Inne badania, z kolei, uzupełniły dane wykazując, skuteczność S.boularii w walce z dysbiozą organizmu spowodowana C.albicans, przez redukcję przylegania patogenów do ścian jelita. Mniej grzybów chorobotwórczych to jednocześnie redukcja prozapalnych interleukin IL-8 jak, IL-1β i IL-6.
Kolejne pytanie naukowców dotyczyło substancji wydzielanej przez S.boulardii, która wykazuje aktywność mikrobiologiczną?
Za pomocą GC/MS w aktywnej frakcji oznaczono krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas kapronowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy) oraz 2-fenyloetanol. Biologiczna aktywność tych związków wykazała, że głównym czynnikiem hamującym rozwój C. albicans jest kwas kaprynowy.
Kwas kaprynowy zawiera m.in. olej kokosowy.
jeszcze raz o przeroście flory bakteryjnej (kandydozie)…
Tak naprawdę przerost flory bakteryjnej występuje u każdego z nas w większym lub mniejszym stopniu. Dlaczego? Ponieważ jest to wypadkowa współczesnego stylu życia opartego na wysoko przetworzonych produktach. Taka żywność jest uboga w organizmy probiotyczne, które odpowiadają za „pierwszą linię” obrony naszego układu odpornościowego. A jeśli szwankuje odporność wszelkiego rodzaju patogenny mają otwartą drogę do rozwoju.
nie możesz się powstrzymać przed jedzeniem słodyczy? przeczytaj o kandydozie