Woda redukuje tkankę tłuszczową, woda chroni przed nowotworami, woda jest niezbędna do życia. Bez niej nie ma życia, dlatego tak ważna jest właściwa podaż wody. Najczęstsze skutki odwodnienia? gorsze samopoczucie, uczucie pragnienia, spadek koncentracji i zdolności do wykonywania pracy lub wysiłku fizycznego .
ile pić wody dziennie?
Dostarczamy wodę organizmowi pochodzącą z dwóch głównych źródeł: z wody oksydacyjnej powstającej na drodze przemian składników odżywczych oraz z wody dostarczanej z dietą. Woda oksydacyjna pochodzi z przemian metabolicznych, dostarcza organizmowi dziennie około 200-300 ml. Wytwarzana jest na drodze rozkładu podstawowych składników odżywczych – białek, tłuszczów i węglowodanów. Produktami w tej reakcji są woda oraz dwutlenek węgla (CO2).
Natomiast głównym źródłem wody jest dieta, a przede wszystkim napoje. Całkowita ilość wody w dostarczanym pożywieniu zależna jest od sposobu odżywiania, stanu fizjologicznego organizmu i wynosi ok 500-900 ml na dobę.
W tabeli zamieszczam normy na wodę ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI). Całkowita ilość spożytej wody w ciągu dnia to dla kobiety 2000ml/dobę, dla mężczyzny 2500ml/dobę.
Niestety, ciągle znacząca mniejszość osób realizuje poniższe normy.
więcej wody -mniej problemów z nerkami
Jednym z pierwszych argumentów przemawiających na korzyść odpowiedniego spożycia wody jest zapewnienie prawidłowej czynności układu moczowego, a w szczególności funkcjonowania nerek . Woda zwiększa filtrację kłębuszkową, a także usprawnia wydzielanie kanalikowe, co sprawia, iż proces detoksykacji polegający na usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii z organizmu jest bardziej efektywny. Ponadto wykazano korzystny wpływ właściwej podaży wody w zmniejszeniu zachorowalności na raka pęcherza moczowego. W dziesięcioletnim badaniu, w którym wzięło udział około 48 tysięcy osób stwierdzono, że częstość występowania raka pęcherza moczowego została znacząco ograniczona przez wysokie spożycie płynów. Obliczono, iż ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego zmniejsza się o 7% na każde 240 ml wypitego płynu. Zaobserwowano również, że odpowiednie spożycie wody może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych lub też zapobiec ich ponownemu powstawaniu u osób wcześniej cierpiących na tą przypadłość.
tylko 5 szklanek wody dziennie chroni przed rakiem jelita grubego i chorobą niedokrwienną serca
Odpowiednie spożycie wody zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Badania wskazują jednoznacznie prawidłowe nawodnienie organizmu wpływa na obniżenie zachorowalności na raka jelita grubego oraz częstości występowania polipów jelita grubego. W niektórych przypadkach, korzystne efekty zauważalne były już w wyniku regularnego spożywania około pięciu szklanek wody dziennie!
Zbadano również związek między spożyciem wody a ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Do badania trwającego 6 lat przystąpiło 8280 mężczyzn i 12 017 kobiet o średniej wieku 25 lat. W wyniku dokładnych obserwacji stwierdzono, iż u kobiet, które wypijały co najmniej 5 szklanek wody dziennie ryzyko zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca spadło o 41% w porównaniu z kobietami, które piły 2 lub mniej szklanek wody dziennie. U mężczyzn ryzyko to zmniejszyło się o 54%.
Uwaga! Badanie dotyczyło spożycia czystej wody-bez zamienników. Spożycie napojów innych niż woda wiązało się ze zwiększeniem ryzyka zgonu z powodu choroby wieńcowe.
masz migrenę? zacznij od wypicia 2 szklanek wody
Okazuje się, że odpowiednie spożycie wody może mieć znaczenie w redukcji dolegliwości związanych z migreną. Dwunastotygodniowe spożywanie 1,5 litra wody na dobę, jako źródła nawodnienia skracało czas trwania napadów migrenowych o 21 godzin w porównaniu z grupą kontrolną otrzymującą jedną tabletkę placebo dziennie podczas obiadu .
jędrna, młoda skóra = 1,5litra wody dziennie
Często podawaną korzyścią płynącą z prawidłowej podaży wody jest jej wpływ na stan i kondycję skóry. Wykazano, że odpowiednie spożycie wody utrzymuje właściwe napięcie skóry a nieprawidłowa podaż wody przyczynia się do powstawania tzw. suchej skóry. Jedno z badań sugeruje, że spożycie 500 ml wody zwiększa wskaźniki przepływu krwi w naczyniach kapilarnych skóry wpływając na jej ukrwienie, elastyczność i jędrność.
pij i chudnij!
Czy ma znaczenie co pijemy, może wystarczy zadbać o ilość płynów? Dlaczego czysta woda a nie smakowa? albo zdrowe soki z najlepszej wyciskarki? Odpowiedź jest prosta: tylko woda reguluje i wyrównuje procesy metaboliczne.
Dlaczego nie wody smakowe i soki? Przede wszystkim dlatego że zawierają cukry (glukozę, fruktozę), słodziki, a są to substancje które mają wpływ na wydzielanie insuliny. Insulina jest hormonem anabolicznym, powoduje gromadzenie tkanki tłuszczowej, jak również zaburza przemiany hormonalne.
Niektóre badania wykazują także, iż spożycie wody zamiast słodkich napojów prowadzi do zwiększenia lipolizy, czyli rozpadu tkanki tłuszczowej. Proces ten zachodzi efektywniej w organizmie, ponieważ woda w porównaniu z innymi napojami nie przyczynia się obniżenia stężenia insuliny. A niski poziom insuliny to szybsza redukcja trójglicerydów.
W jednym z badań wykazano, iż utlenianie kwasów tłuszczowych po spożyciu wody było nawet o 40% większe w porównaniu z innymi napojami nie zawierającymi cukru oraz słodzonymi naturalnymi środkami słodzącymi o niższej zawartości sacharozy oraz sztucznymi środkami słodzącymi niedostarczającymi energii.
do posiłku pij tylko wodę
Istotnym czynnikiem wpływającym na wzrost stężenia insuliny w osoczu jest rodzaj spożytego napoju do posiłku. Różnica polega na tym że, słodkie napoje powodują wzrost poposiłkowego poziomu insuliny, a tym samym hamują rozpad tkanki tłuszczowej. Wybór napojów w połączeniu z posiłkiem może mieć duży wpływ na czas obniżonego utleniania tłuszczu:
Uwaga na soki, słodkie napoje spożywane z posiłkiem! Spożycie 500 do 600 kcal z węglowodanów może zahamować utratę tkanki tłuszczowej na 6 godzin po posiłku! A co z niskokalorycznymi napojami? Niestety mimo niewielkiej ilość kalorii napoje typu „light” również stymulują wydzielanie insuliny, tak jak napoje zawierające cukier.
Zamień na wodę do posiłku! Picie wody z posiłkiem może przywrócić stężenie insuliny we krwi wartości około 2 godziny wcześniej niż spożycie kalorycznego napoju z tym samym posiłkiem!
woda przyspiesza metabolizm
Ostatnie badania pokazały także, że spożycie wody jest związane z odpowiednimi reakcjami fizjologicznymi, które mają wpływ na przemiany energetyczne zachodzące w organizmie człowieka . Istotną rolę w tym procesie odgrywa między innymi część współczulna autonomicznego układu nerwowego .
Badania sugerują, iż wzrost tempa procesów metabolicznych po spożyciu określonej ilości wody wiąże się ze zwiększoną aktywacją układu nerwowego. W konsekwencji zwiększa się pobór glukozy przez komórki, przyspiesza tempo lipolizy, przyczyniając się w ten sposób do utraty masy ciała.
Wskazane jest spożycie wody szczególnie w dietach niskokalorycznych, badania kliniczne znalazły potwierdzenie tego faktu. Wykazano, iż spożycie odpowiedniej ilości wody podczas stosowania diety niskoenergetycznej wiąże się z większą redukcją masy ciała. W badaniu wzięło udział 48 osób dorosłych z nadwagą i otyłością (BMI 25-40 kg/m2), spośród których wyodrębniono grupę kontrolną i badawczą. Energetyczność diety kobiet kształtowała się na poziomie 1200 kcal/dobę, mężczyźni spożywali natomiast 1500 kcal/dobę. Zobligowano badanych do spożycia 500 ml wody do każdego posiłku w ciągu dnia. Grupa kontrolna nie piła wody do posiłków. Po upływie 12 tygodni zaobserwowano wyższy średnio o 2 kilogramy spadek masy ciała u osób regularnie spożywających wodę w porównaniu z grupą kontrolną.
najprostszy sposób na odchudzanie ?
pierwszy krok w diecie redukcyjnej: zastąp słodkie napoje wodą, a do kawy czy herbaty nie dodawaj cukru/słodzików! prawda że proste?
To prosty i skuteczny sposób na zmniejszenie całkowitego poboru energii w ciągu dnia nawet o 10-15%. Woda sprzyja redukcji masy ciała, zmniejszenia obwodów ciała oraz zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Więcej wody to z jednej strony mniej tłuszczu, z drugiej zaś zwiększenie zawartości tkanki mięśniowej, i jak tutaj się oprzeć pragnieniu…
K. Wiśniewska i wsp. Wpływ spożycia wody na masę ciała, Wiad Lek 2014, 65 (2), 119-123