Dna moczanowa zwana również podagrą, skazą moczanową to choroba metaboliczna, polegająca na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi.
Przyczyną powstania choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego wskutek rozpadu struktur komórkowych lub też upośledzone wydalanie kwasu moczowego z organizmu z moczem. Kwas moczowy w postaci kryształków moczanów otoczonych tkanką łączną odkłada się w mięśniach i tkance podskórnej, a także stawach. Złogi te wywołują stan zapalny, a w konsekwencji zapalenie stawów.
Choroba występuje najczęściej u mężczyzn między 30 a 50 rokiem
objawy
Zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia) to charakterystyczny objaw poprzedzający rozwój dny moczanowej. Hiperurykemia występuje również w w innych schorzeniach takich tak: nadczynność przytarczyc, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, sarkoidoza. Zauważono, że dna moczanowa jest chorobą metaboliczną i rozwija się z równoczesnym zachwianiem gospodarki fosforanowo-wapniową; czyli podwyższonym poziomem wapnia i fosforu.
Dna moczanowa charakteryzuje się ostrymi napadami bólu, występującymi najczęściej w nocy. Dochodzi do podwyższenia temperatury, zaciemnienia skóry, obrzęku i dużej bolesności stawu. Objawy mijają zwykle po kilku dniach lub tygodniach. Niestety nawrót choroby jest możliwy nawet po kilku latach.
przyczyna choroby
Rozwojowi dny moczanowej sprzyja dieta bogata w puryny (mięso, podroby, strączki), stres, niektóre leki (np. salicylany), a także intensywny wysiłek fizyczny. Po wielu latach przewlekłego wielostawowego zapalenia dnowego dochodzi do uszkodzenia innych narządów m.in. nerek i układu krążenia. Dna moczanowa może być wtórnym wynikiem wielu chorób takich jak: białaczka, czerwienica, niedokrwistość hemolityczna, choroba nowotworowa, ostra lub przewlekła niewydolność nerek.
dieta
Celem diety jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Dlatego z diety należy wykluczyć przede wszystkim: wywary z kości, mięso, podroby, rośliny strączkowe, kakao, sardynki, szproty, śledzie, grzyby, szpinak.
Produkty wskazane: |
produkty pełnoziarniste, ryż, kasze, makarony pełnoziarniste, chleb graham |
produkty mleczne: mleko niskotłuszczowe, jogurt, kefir, sery twarogowe, |
mięso chude: kurczak, indyk, dorsz – w ilości 50 g/dziennie 4 razy w tygodniu |
owoce wiśnie, truskawki, maliny, ananas, |
Warzywa: seler, marchew, pietruszka, cukinia, sałata, pomidor, papryka |
duża ilość płynów (2/3litry wody niegazowanej dziennie) |
tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) |
Produkty przeciwskazane:
mięso: czerwone mięso, nerki, boczek, wątroba, ryby, owoce morza, śledzie, sardynki, łosoś, pstrąg, małże |
drożdże |
warzywa: szpinak, brokuły, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, zielony groszek, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja ) |
rosoły, wywary z kości i mięsa |
fruktoza, słodzone napoje |
alkohol, szczególnie piwo
|