nietolerancja HISTAMINY- dlaczego to nie takie proste? Dieta niskohistaminowa.

Nietolerancja histaminy jest trudna do zdiagnozowania. Występowanie uporczywych objawów z jednoczesnym brakiem alergii IgE to częsta postać choroby.

O aktualnych standardach diagnostycznych, leczeniu i diecie eliminacyjnej.

 kiedy histamina zaczyna być szkodliwa

Histamina pełni w organizmie człowieka szereg kluczowych funkcji, m. in. w obrębie układu krążeniowego, oddechowego i pokarmowego oraz mózgu czy skóry. Jest też ważnym mediatorem reakcji zapalnych, w tym alergicznych.

Nietolerancja histaminy (NH) charakteryzuje się brakiem równowagi pomiędzy przyjmowaniem histaminy, a zdolnością do jej degradacji. U osób zdrowych spożyta z pokarmem  histamina może być szybko metabolizowana  przez oksydazy aminowe (DAO), natomiast osoby o niskiej aktywności oksydazy aminowej są narażeni na gromadzenie  się histaminy i jej toksyczne działanie. Oksydaza diaminowa (DAO) to enzym odpowiedzialny za metabolizm spożytej histaminy, jeśli wydziela się go zbyt mało, następuje reakcja alergiczna.

nietolerancja histaminy- problem genetyczny

Objawy nietolerancji histaminy wynikają ze zwiększonego stężenie  aminy, DAO co może być związane z jej nadmiernym spożyciem. Jednak głównym powodem jest wrodzony związany z polimorfizmem genu) bądź nabyty niedobór oksydazy diaminowej (DAO) lub N-metylo-transferazy-histaminy (HNMT)

uciążliwe objawy

U osób chorych spożycie produktów bogatych w histaminę może spowodować: biegunkę, bóle głowy, katar, łzawienie, astmę, niedociśnienie, arytmia, pokrzywkę, świąd, zaczerwienienie (często twarzy, szyi).

nietolerancja histaminy jest trudna do zdiagnozowania

U pacjentów, u których wywołują powyższe objawy i którzy mają negatywną diagnozę alergii lub zaburzeń wewnętrznych, należy wziąć pod uwagę nietolerancję histaminy jako podstawowy patomechanizm.  Zaleca się by badanie obejmowało zarówno pomiar surowiczy poziomu histaminy jak i stężenie oksydazy diaminowej (ang. nazwa chemiczna D-amino acid oxidase w skrócie DAO).

Nieimmunologiczne rodzaje nietolerancji pokarmowej dotyczą około 15-20%, natomiast klasyczne postacie alergii pokarmowej (IgE) 2- 2,5 % dorosłej populacji.

suplementacja

Aktualne badania dowodzą, że optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie suplementu DAO (preparat Daosin) oraz leki przeciwhistaminowe, przy jednoczesnym zastosowaniu diety.

Daosin jest dietetycznym środkiem spożywczym, eliminującym problemy pokarmowe wywołane nietolerancją histaminy. Kapsułka zawiera m.in. proteinowy wyciąg z nerek wieprzowych o zawartości 7% naturalnej oksydazy diaminowej, Preparat jest przeznaczony szczególnie dla osób, u których występuje niedobór fizjologicznej DAO.

dieta bez histaminy

Eliminujemy produkty bogate w histaminę czyli:

  • wszystkie produkty spożywcze poddane procesowi konserwacji tj: wędzone, mrożone, solone, marynowane, w puszce
  • ryby mrożone/solone/ w puszce/wędzone -  makrela, sardynki, tuńczyk
  • sery żółte długodojrzewające -  parmezan, Gouda, cheddar,ementaler, camembert
  • wędliny , mięso:  salami, kindziuk,  szynka parmeńska, długodojrzewająca szynka, kiełbasa
  • warzywa: szpinak, bakłażan, kapusta kiszona, ogórki kiszone, keczup
  • ocet winny
  • alkohol-  wino , piwo, szampan
  • drożdże

a także:

  • niektóre leki (środki kontrastowe, znieczulające, mukolityczne, diuretyki, antybiotyki)

Ograniczamy lub eliminujemy produkty uwalniające  wydzielanie histaminy:

  • ryby, skorupiaki, wieprzowina,
  • białko żółtka
  • lukrecja, dodatki do żywności (konserwanty), przyprawy
  • czekolada,
  • truskawki, cytrusy, papaja, ananasa,
  • orzechy, orzeszki ziemne
  • pomidory, szpinak,
  • mocna herbata

Jeśli potrzebujesz pomocy przy opracowaniu diety eliminacyjnej,  chętnie pomogę.

Wizytę możemy odbyć stacjonarnie w gabinecie, online lub telefonicznie. Zapraszam:)

dietetyk kliniczny mgr Agnieszka Stachura-Kapusta

Klinika Dobrego Dietetyka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

K. Buczyłko, Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy, Alergia, 2016, 1: 35-38

L.Maintz,  N. Novak, Histamine and histamine intolerance,  American Society for Nutrition, 2007; 85:1185–96.