Dieta SIRT (zwana też dietą Adele) to aktualnie najpopularniejsza dieta wśród celebrytów i nie tylko. Jakie są jej zasady? Czy jest bezpieczna? nie szkodzi zdrowiu?
Na te pytania odpowiem prosto: Tak! jest bezpieczna, nie szkodzi zdrowiu, pod warunkiem...
ale najpierw co to jest SIRT?
SIRT to białko mające funkcję enzymu, należące do grupy sirtuin, produkowane jest przez geny. Sirtuiny mogą wpływać na wiele procesów komórkowych, takich jak metabolizm glukozy oraz tłuszczów, hamowanie rozwoju chorób nowotworowych, naprawa DNA czy starzenie się komórki.
SIRT enzymem długowieczności
Sirtuiny pełnią rolę czynników regulujących tempo starzenia, a tym samym długość życia. Stwierdzono, że są one elementem mechanizmu genetycznej kontroli starzenia, który uruchamiany jest w niekorzystnych warunkach środowiska. W celu ... przedłużenia życia-genialne!
Dlatego aktywacja sirtuin następuje szczególnie w trakcie czasie głodu czy wysiłku fizycznego. Natomiast hamowana jest kiedy do komórki dostarczana jest zbyt duża ilość energii ( wysokokaloryczna dieta).
mniej jesz - dłużej żyjesz!
Odkrycia ostatnich lat dowodzą, że długotrwałe ograniczenie podaży kalorii w diecie poniżej 30–50% zapotrzebowania prowadzi do zwolnienia procesu starzenia i przedłuża życie. Co ważne dieta ta mimo, że była niskokaloryczna była bogata w witaminy i minerały!
Situiny wykorzystywane w leczeniu chorób
Zatem im więcej sirtiun tym lepiej, bo sirtuiny odpowiadają za wiele procesów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, są kluczowe w stanach chorobowych.
SIRT dla cukrzyków i "insulinoopornych"
Sirtuiny, poprzez kontrolę procesów glukoneogenezy i glikolizy, biorą bezpośredni udział w prawidłowym wydzielaniu glukozy i insuliny (ważne w cukrzycy i insulinooporności)
SIRT zamiast statyn (leki obniżające cholesterol)
Ilość wydzielanego enzymu SIRT jest ważny u osób borykających się z wysokim cholesterolem. Sirtuiny spowalniają syntezę cholesterolu i kwasów tłuszczowych.
SIRT naprawia DNA
Wszystkie organizmy żywe poddawane są działaniu wielu czynników, które mogą zaburzyć strukturę DNA. Do takich czynników należy m.in. promieniowanie UV oraz jonizujące, reaktywne formy tlenu (ROS) oraz wirusy. Aby zapobiec skutkom takich uszkodzeń, organizmy zwierząt wykształciły procesy naprawy DNA, do których należą m.in. sirtuiny. A pamiętajmy, że uszkodzone DNA to początek rozwoju chorób, również nowotworowych.
dieta SIRT
Z uwagi na lecznicze działanie enzymów SIRT, zaczęto szukać związków chemicznych zwiększających ich produkcję. Okazało się że jest ich całkiem sporo w żywności.
polifenole i resweratrol
W badaniach in vitro i in vivo dowiedziono, że pewne polifenole, takie jak składnik czerwonego wina - resweratrol, aktywują sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna dieta. Resweratrol znajduje się w ciemnych winogronach, czerwonym winie.
Polifenole bogato występują w owocach: jagodowych np: aronia, porzeczki, borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny, ale także w cytrusach,
dużo warzyw i owoców
600 gram warzyw dziennie to baza która poprzez zawartość błonnika wymusi zmniejszenie kalorii w diecie. Jakie warzywa są najzdrowsze? zielone! jarmuż, brokuły, kapusta, rukola, sałata; ale także pomidory, papryka, rzodkiewka, ogórek kiszony, oliwki, bakłażan, soczewica, fasola, ciecierzyca. Po prostu wszystkie!
orzechy, nasiona, oliwa i oleje roślinne
Ogromną ilość polifenoli zawiera kakao, a także w orzechach: włoskich, brazylijskich, makadamia, a także w oliwie z oliwek, oleju lnianym, z ogórecznika, z ostropestu.
węglowodany są ważne - kasza, pełnoziarniste zboża
Zdrowe węglowodany są ważne. Moje super foods: kasza gryczana i komosa ryżowa oraz mąka żytnia.
i tak zamykając wątek...
dieta SIRT nie szkodzi zdrowiu, pod warunkiem że jest to dieta pełnowartościowa (oprócz warzyw i owoców zawiera również białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany), a także energetyczność diety nie spada poniżej 1200kcal.
Jeśli jesteś chciałbyś otrzymać indywidualną dietę SIRT zapraszam do kontaktu mailowo, online lub osobiście.
dietetyk kliniczny, mgr Agnieszka Stachura Kapusta
Dla zainteresowanych tematyką wpływu żywienia na długowieczność polecam
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny — enzymy długowieczności?, Gerontologia Polska, 005, tom 13, nr 3
Z. Frydzińska i wsp., Sirtuiny i ich rola w regulacji metabolizmu, Postępy Biochemii 65 (1) 2019r
przeczytaj również
jak skutecznie poradzić sobie z MIGRENĄ? Dieta ELIMINACYJNA.
dieta KETOGENICZNA czy jest zdrowa? Dieta NISKOWĘGLOWODANOWA.
„ostre cięcie” otyłości i co dalej? DIETA po zabiegach BARIATRYCZNYCH
PRÓCHNICA zębów może powodować udar mózgu i wiele innych chorób. Dieta przeciwpróchnicza.
niezwykłe właściwości PŁATKÓW OWSIANYCH. Jedz i obserwuj efekty!
zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych #wszystkobedziedobrze