spirulina zmniejsza napady głodu
Spirulina (Arthospira platensis ) obecnie zaliczana jest do bakterii z rodzaju Arthrospira. Od tysięcy lat spirulina zyskuje zastosowanie w kosmetyce, gastronomii, a ostatnio również w lecznictwie. Niestety w Polsce jej właściwości jeszcze są niedoceniane, za to w krajach Azji, Ameryki czy Afryki spirulina wykorzystywana jest wszechstronnie.
Ze względu na ogromne właściwości adaptacyjne tej bakterii, szczególnie do środowiska słonego lub zasadowego (PH10), spirulinę można spotkać w; glebie, piasku, wodzie morskiej, słodkiej wodzie jezior tropikalnych i ciepłych źródłach. Największe jej natężenie występuje w Afryce Centralnej.
Ze względu na niespotykany kompleks mikro i makroelementów zawarty w spirulinie, wywiera ona ogromny wpływ na organizm ludzki.
zdaniem naukowców…
Badania kliniczne nad działaniem spiruliny potwierdziły działanie silny i wszechstronny wpływ na organizm:
- działanie przeciwnowotworowe
- ochronę przed działaniem czynników mutagennych i genotoksycznych
- pobudzenie aktywności krwiotwórczej, wpływ na szpik kostny (leczenie niedokrwistości)
- ochronę błon śluzowych przed działaniem ołowiu
- łagodzi objawy choroby wrzodowej
- wysoka zawartość antyoksydantów wzmacnia odporność, chroni przed stanami zapalnymi
- wykazuje działanie antyalergiczne
- fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil chronią przed promieniami UV przez co opóźniają procesy starzenia
- chroni układ nerwowy. Badania wykazały, że spożywanie spiruliny zmniejsza objawy Alzheimera, zaburzenia psychiczne, zaburzenia snu
- spirulina obniża poziom „złego” cholesterolu LDL
- wykazuje działanie immunomodulacyjne: stosowany u pacjentów zakażonych wirusem HIV, hamuje rozwój choroby, poprawiając ich kondycję i stan odżywienia
- reguluje florę bakteryjną i perystaltykę jelit
- leczenie zatok, chorób dziąseł
- eliminuje nieprzyjemny zapach z ust
- również jako dodatek do kosmetyków (ma właściwości nawilżające)
- oraz spirulina jako wspomagacz odchudzania
Najważniejsze składniki spiruliny i ich funkcje**
Składnik spiruliny | Rola |
Beta-karoten | neutralizacja wolnych rodników, zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej |
Witamina B12 | niezbędna do właściwego funkcjonowania tkanki nerwowej |
Witamina E | właściwości antyoksydacyjne, zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej |
Fikocyjanina | hamowanie lipazy trzustkowej, obniżenie poziomu triacygliceroli we krwi, obniżenie glikemii poposiłkowej |
C-fikocyjanina, R-fikocyjanina, allofikocyjanina |
zahamowanie wzrostu komórek nowotworu Ehrlicha |
Fikoerytryna, fikocyjanina, chlorofil | ochrona przed promieniowaniem UV |
Glikolipid H-b2 | hamowanie lipazy trzustkowej, obniżenie poziomu triacygliceroli we krwi, obniżenie glikemii poposiłkowej |
Wapń | zapobieganie osteoporozie, obniżenie poziomu cholesterolu, regulacja glikemii |
Jod | suplementacja w niedoczynności tarczycy |
Gamma-linolenowy kwas tłuszczowy | rozwój układu odpornościowego |
Białko | skuteczne w leczeniu niedożywienia |
Fenyloalanina | hamowanie ośrodka głodu, regulacja glikemii poposiłkowej |
spirulina wspomaga odchudzanie – udowodnione!
Zaawansowane badania dotyczące właściwości spiruliny wykazały jej właściwości wspomagające odchudzanie.
To niezwykle cenne działanie spirulina zawdzięcza swojemu dobrze skomponowanemu składowi; obecności witamin z grupy B i A, wielonienasyconym kwasom tłuszczowym (kwas gamma-linolenowy), a także pierwiastkom: żelazo, wapń, cynk, potas i magnez.
Białko zawarte w tym glonie jest kompletne i łatwo przyswajalne. Co ważne, spirulina zawiera aminokwas fenyloalaninę, która oddziałuje na ośrodki w mózgu, odpowiadające za zmniejszenie napadów głodu.
Spadek masy ciała zapewniony jest również poprzez wpływ na florę fizjologiczną jelita oraz regulację perystaltyki.
racjonalny sposób na fit
Działanie spiruliny może się wydawać wybawieniem z problemu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Niestety, bez aktywności, odpowiedniej diety, stosowanie nawet tak aktywnej substancji jak spirulina, nie przyniesie efektu.
ostrożnie z dawkowaniem
Zanotowano rzadkie przypadki reakcji alergicznych po zastosowaniu tego specyfiku oraz pewnego rodzaju reakcje niepożądane przy przyjęciu dawki większej niż 1 g dziennie. Najczęstszymi były: bóle głowy, bóle mięśni, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość i trudności w koncentracji. Nie przeprowadzono również badań dotyczących przyjmowania preparatów u osób poniżej 18. roku życia oraz u kobiet w ciąży, co może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia niezamierzonych reakcji organizmu .**
**Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan, Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna 1/2015, s. 18-22