spirulina zmniejsza napady głodu

spirulina zmniejsza napady głodu

Spirulina (Arthospira platensis ) obecnie zaliczana jest do bakterii z rodzaju Arthrospira. Od tysięcy lat spirulina zyskuje zastosowanie w kosmetyce, gastronomii, a ostatnio również w lecznictwie. Niestety w Polsce jej właściwości jeszcze są niedoceniane, za to w krajach Azji, Ameryki czy Afryki spirulina wykorzystywana jest wszechstronnie.

Ze względu na ogromne właściwości adaptacyjne tej bakterii, szczególnie do środowiska słonego lub zasadowego (PH10), spirulinę można  spotkać w;  glebie, piasku, wodzie morskiej, słodkiej wodzie jezior tropikalnych i ciepłych źródłach. Największe jej natężenie występuje w Afryce Centralnej.

Ze względu na niespotykany kompleks mikro i makroelementów zawarty w spirulinie,  wywiera ona ogromny wpływ na organizm ludzki.

zdaniem naukowców…

Badania kliniczne nad działaniem spiruliny potwierdziły działanie silny i wszechstronny wpływ na organizm:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • ochronę przed działaniem czynników mutagennych i genotoksycznych
  • pobudzenie aktywności krwiotwórczej, wpływ na szpik kostny (leczenie niedokrwistości)
  • ochronę błon śluzowych przed działaniem ołowiu
  • łagodzi objawy choroby wrzodowej
  • wysoka zawartość antyoksydantów wzmacnia odporność, chroni przed stanami zapalnymi
  • wykazuje działanie antyalergiczne
  • fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil chronią przed promieniami UV przez co opóźniają procesy starzenia
  • chroni układ nerwowy. Badania wykazały, że spożywanie spiruliny zmniejsza objawy Alzheimera, zaburzenia psychiczne, zaburzenia snu
  • spirulina obniża poziom „złego” cholesterolu LDL
  • wykazuje działanie immunomodulacyjne:  stosowany u pacjentów zakażonych  wirusem HIV, hamuje rozwój choroby, poprawiając ich kondycję i stan odżywienia
  • reguluje florę bakteryjną i  perystaltykę jelit
  • leczenie zatok, chorób dziąseł
  • eliminuje nieprzyjemny zapach z ust
  • również jako dodatek do kosmetyków (ma właściwości nawilżające)
  • oraz spirulina jako wspomagacz odchudzania

Najważniejsze składniki spiruliny i ich funkcje**

Składnik spiruliny Rola
Beta-karoten neutralizacja wolnych rodników, zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej
Witamina B12 niezbędna do właściwego funkcjonowania tkanki nerwowej
Witamina E właściwości antyoksydacyjne, zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej
Fikocyjanina hamowanie lipazy trzustkowej, obniżenie poziomu triacygliceroli we krwi, obniżenie glikemii poposiłkowej
C-fikocyjanina,
R-fikocyjanina, allofikocyjanina
zahamowanie wzrostu komórek nowotworu Ehrlicha
Fikoerytryna, fikocyjanina, chlorofil ochrona przed promieniowaniem UV
Glikolipid H-b2 hamowanie lipazy trzustkowej, obniżenie poziomu triacygliceroli we krwi, obniżenie glikemii poposiłkowej
Wapń zapobieganie osteoporozie, obniżenie poziomu cholesterolu, regulacja glikemii
Jod suplementacja w niedoczynności tarczycy
Gamma-linolenowy kwas tłuszczowy rozwój układu odpornościowego
Białko skuteczne w leczeniu niedożywienia
Fenyloalanina hamowanie ośrodka głodu, regulacja glikemii poposiłkowej

spirulina wspomaga odchudzanie – udowodnione!

Zaawansowane badania dotyczące właściwości spiruliny wykazały jej właściwości wspomagające odchudzanie.

To niezwykle cenne działanie spirulina zawdzięcza swojemu dobrze skomponowanemu składowi; obecności witamin z grupy B i A, wielonienasyconym kwasom tłuszczowym (kwas gamma-linolenowy), a także pierwiastkom: żelazo, wapń, cynk, potas i magnez.

Białko zawarte w tym glonie jest kompletne i łatwo przyswajalne. Co ważne, spirulina zawiera aminokwas fenyloalaninę, która  oddziałuje na ośrodki w mózgu, odpowiadające za zmniejszenie napadów głodu.

Spadek masy ciała zapewniony jest również poprzez wpływ na florę fizjologiczną jelita oraz regulację perystaltyki.

racjonalny sposób na fit

Działanie spiruliny może się wydawać wybawieniem z problemu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Niestety, bez aktywności, odpowiedniej diety, stosowanie nawet tak aktywnej substancji jak spirulina, nie przyniesie efektu.

ostrożnie z dawkowaniem

Zanotowano rzadkie przypadki reakcji alergicznych po zastosowaniu tego specyfiku oraz pewnego rodzaju reakcje niepożądane przy przyjęciu dawki większej niż 1 g dziennie. Najczęstszymi były: bóle głowy, bóle mięśni, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość i trudności w koncentracji. Nie przeprowadzono również badań dotyczących przyjmowania preparatów u osób poniżej 18. roku życia oraz u kobiet w ciąży, co może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia niezamierzonych reakcji organizmu .**

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

**Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan, Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna 1/2015, s. 18-22