Szacuje się, że 90 procent Polaków cierpi na niedobór witaminy D. Przyczyn upatruje się w uwarunkowaniach klimatycznych, zbyt małej ilości słońca, ograniczonej diecie. Ale jeśli problem jest tak powszechny, może powód jest poważniejszy?
Witamina D – metabolizm i wchłanianie
Po pierwsze – prawidłowa praca układu pokarmowego ma wpływ na wchłanianie i metabolizm witaminy D, a w szczególności jelito cienkie, wątroba i trzustka.
Witamina D w 90% wchłaniania jest w jelicie czczym, gdzie przez układ chłonny jest przenoszona do krwi. Z krwi jest wychwytywany przez tkanki magazynowe- tłuszcz i mięśnie, gdzie działa jako prohormon (D3-cholekalcyferol, D2-ergokalcyferol). Dopiero w wyniku przekształceń z prohormonu powstaje kalcytriol. Przemiana witaminy D przebiega w dwóch etapach.
Stężenie kalcydiolu [25(OH)D] występującego w surowicy jest najdokładniejszym wskaźnikiem zaopatrzenia organizmu w witaminę D i stanowi odbicie rezerw witaminy D.
suplementacja witaminą D
Suplementacja dla osób dorosłych powinna wynosić 800-1000 IU/dobę przez cały rok. Ważne aby pamiętać, że witamina D powinna być spożywana z tłuszczami, np. w formie tranu.
Sposoby dostarczania witaminy D do organizmu to spożywanie produktów bogatych w witaminę D lub suplementacja z zastosowaniem preparatów cholekalcyferolu (D3)
Produkt | Zawartość witaminy D |
Węgorz świeży | 1200 IU/100 g |
Śledź marynowany | 480 IU/100 g |
Śledź w oleju | 808 IU/100 g |
Dorsz świeży | 40 IU/100 g |
Gotowany/pieczony łosoś | 540 IU/100 g |
Gotowana/pieczona makrela | 152 IU/100 g |
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) | 200 IU/100 g |
Żółtko jajka | 54 IU/żółtko |
Ser żółty | 7,6-28 IU/100 g |
Mleko krowie | 0,4-1,2 IU/100 ml |
dlaczego witamina D jest tak ważna?
- Na pewno dlatego, że bierze gospodarce wapniowo-fosforanowych, reguluje pracę przytarczyc. Odpowiada za właściwą mineralizację kości. Ale to nie wszystko!
- Najnowsze badania wskazują na przeciwnowotworowe właściwości witaminy D. Hamuje ona poliferację i różnicowanie komórek nowotworowych.
Międzynarodowy zespół naukowców, w pracy opublikowanej w 2010 r., na podstawie metaanalizy wyników ponad 35 badań udowodnił, że wraz ze wzrostem osoczowego stężenia witaminy D3 średnio o 10 ng/ml, ryzyko wystąpienia raka jelita grubego maleje o 15% **
- wykazuje działanie immunomodulujące i przeciwzapalne. Limfocyty T i B mają zdolność odpowiedzi na kalcydiol, wobec czego uznano witaminę D jako czynnik autokrynny. Pełni ona funkcję czynnika kontrolującego i promującego równowagę pomiędzy odpowiedzią immunologiczną generowaną przez komórki Th1 i Th2. Zaburzenie tej równowagi powoduje choroby o podłożu autoimmunologicznym.
Wykazano bezpośrednią zależność między zawartością witaminy D a występowaniem chorób autoimmunologicznych!!
kto najbardziej jest narażony na niedobór witaminy D?
W związku z tym, że witamina D wchłaniana jest z układu pokarmowego schorzenia związane z jelitami predysponują do niedoboru tej witaminy.
nieswoiste zapalenie jelit (NZJ)
Badania wykazały stany niedoborowe Wit. D u osób chorujących na chorobę Leśniewskiego-Crohna a także na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Szczególnie duże niedobory zauważono w zaawansowanym stadium choroby, a czynnikami sprzyjającymi hipowitaminozie były: palenie papierosów, zmniejszona ekspozycja na światło słoneczne, przebyta resekcja jelita cienkiego. Według autorów badania pacjenci z NZJ unikają pokarmów bogatych w witaminę D i występuje u nich obniżenie stężenia białka wiążącego witaminę D.
choroba trzewna -celiakia
W chorobie trzewnej, czyli enteropatii glutenozależnej związanej z nietolerancją glutenu i zanikiem kosmków jelitowych, wchłanianie witaminy D jest upośledzone, dlatego poziom kalcydiolu jest niski.
cholestaza – zaburzenia wydzielania żółci
Niski poziom witaminy D występuje także w przypadku przewlekłej cholestazy . W tych przypadkach zaburzenie wchłaniania witaminy D z przewodu pokarmowego wynikają z zaburzenia wydzielania żółci. Wiąże się to ze zmniejszeniem ilości kwasów żółciowych w dwunastnicy, niezbędnych do trawienia i wchłaniania tłuszczów.
choroby trzustki, alkoholizm, mukowiscydoza
W chorobach trzustki obniżenie stężenia witaminy D stwierdza się głównie przy współistnieniu choroby alkoholowej, cholestazy czy mukowiscydozy. Niedobory w chorobach trzustki mogą wynikać z zaburzeń wchłaniania tłuszczów i tym samym witamin w nich rozpuszczalnych.
otyłość
Badania wykazały obniżony poziom witaminy D u osób otyłych przy BMI >30
choroby autoimmunologiczne
reumatoidalne zapalenie stawów RZS, choroba Hashimoto, celiakia
Zaobserwowano, że pacjenci z RZS mają niedobory witaminy D. Szacuje się , że są one większe niż w populacji ogólnej. Związku witaminy D z RZS upatruje się również w oparciu o stwierdzenie obecności receptorów witaminy D w chondrocytach, synowiocytach i makrofagach znajdujących się w stawach chorych na RZS.
długotrwałe leczenie lekami sterydowymi i penicyliną
Stężenia kalcydiolu były znacząco niższe u pacjentów z RZS w porównaniu z grupą kontrolną, podczas gdy stężenia kalcytriolu były znacząco niższe w grupie pacjentów leczonych glikokortykoidami lub penicylaminą.
PODSUMOWANIE
Zadbajmy o suplementację witaminą D. Codziennie rano spożyta 1 łyżeczka tranu, zapewni nam niezbędną podaż witaminy D.
Jeśli jednak zdecydujemy się na większą dawkę witaminy D powyżej 1000 IU/dobę, pamiętajmy o włączeniu witaminy K2MK7 (100mg). Unikniemy w ten sposób odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych oraz inicjacji procesów miażdżycowych.
Katarzyna Perzanowska-Brzeszkiewicz, Ewa Marcinowska-Suchowierska, Witamina D a choroby przewodu pokarmowego, Postępy Nauk Medycznych 3/2012, s. 247-251