niezwykłe właściwości PŁATKÓW OWSIANYCH. Jedz i obserwuj efekty!

Jedz codziennie 5 łyżek płatków owsianych przez 30 dni i obserwuj efekty! Zwykłe płatki owsiane dają niezwykłe korzyści zdrowotne. Nie bez powodu zaliczane są do żywności mega zdrowej - super foods.

Owies i przetwory owsiane od ponad 2000 lat są cenionym składnikiem diety, a także sposobem na niektóre dolegliwości zdrowotne, np. trawienne czy dermatologiczne.

Płatki owsiane powstają z oczyszczonego ziarna owsa, które ulega obróbce termicznej , a następnie rozdrabnianiu i krojeniu.

W sklepie możemy znaleźć trzy rodzaje płatków owsianych; błyskawiczne -o najmniejszej zawartości wody, gotowe do spożycia bez konieczności gotowania, górskie- lekko przetworzone i  zwykłe - najmniej przetworzone, najbardziej wartościowe, w celu ich przygotowania konieczne jest gotowanie.  Przetwarzanie nie wpływa znacząco na skład odżywczy płatków owsianych, nie zmienia zawartość  cennych  betaglukanów ani kwasów tłuszczowych, natomiast zmienia się ilość błonnika mającego wpływ na trawienie.

rzecz o beta-glukanie

Beta-glukan to najważniejszy składnik płatków owsianych, któremu przypisuje się większość działań zdrowotnych.  Czym jest beta-glukan? Jest to element rozpuszczalnej frakcji błonnika,  jego wpływ na organizm człowieka został dokładnie przebadany i nie ma wątpliwości, beta-glukan: obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom glukozy, obniża apetyt, wspomaga leczenie chorób jelit, a także zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Prawdziwe super foods, do tego tanie, smaczne i łatwo dostępne.

unikatowy skład

Spożycie 100 g płatków pozwala na pokrycie około 30% dziennego zapotrzebowania człowieka na kwas linolowy. Przetwory owsiane są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B( tiaminę, kwas pantotenowy) oraz witaminę E. Stanowią dobre źródło soli mineralnych; cynku, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, krzemu.

jedz codziennie 5 łyżek płatków owsianych i obserwuj efekty

Efekty zdrowotne spożywania płatków owsianych będą niezaprzeczane, jakie?

  • zmniejszą uczucie głodu- jeśli chcesz schudnąć warto mieć je w diecie (najlepiej płatki owsiane nieprzetworzone)
  • przyspieszają redukcję masy ciała
  • obniżają poziom glukozy - w hiperglikemii, insulinooporności i cukrzycy typu 2- po prostu rewelacja!
  • utrzymają właściwy skład mikroflory jelitowej - owsianka zawiera około 4000 różnych szczepów bakterii probiotycznych, wśród których dominują rodziny Bacteroidetes, Firmicutes oraz Actinobacteria. Bakterie te biorą udział we wchłanianiu składników pokarmowych, regulują pracę komórek odpornościowych oraz stanowią barierę przed wnikaniem patogenów
  • zapobiegną zaparciom (oczywiście przy odpowiednim nawodnieniu)-  w procesie fermentacji błonnika powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, m.in.: kwas masłowy i propionowy  - przyspieszające pasaż jelitowy oraz ważne w nieswoistym zapaleniu jelit, zespole jelita drażliwego
  • zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwór  - udowodniono ochronny wpływ przeciw rakowi jelita grubego, okrężnicy i skóry. U chorych leczonych onkologicznie uzyskano szybsze wyleczenie stanów zapalnych po radioterapii nowotworów piersi i naświetlaniach poamputacyjnych .
  • redukują poziom cholesterolu LDL
  • obniżają tętnicze ciśnienie krwi
  • uchronią Cię przed zespołem metabolicznym, na który składa się otyłość, zaburzenia tolerancji glukozy, nadciśnienie, dyslipidemia

Uwaga! Spożywając produkty o dużej zawartości błonnika należy pamiętać o właściwym nawadnianiu (ok. 1,5l wody mineralnej dziennie)

Nie zwlekaj z podjęciem decyzji.

Zamień swoje śniadanie: zamiast kanapki (100g pieczywa) ⇒ owsianka (50g płatków owsianych)

To niewielka zmiana w zamian za ogromną korzyść zdrowotną.

Jeśli potrzebujesz fachowej porady dietetyka, zapraszam do kontaktu  www.klinikadobregodietetyka.pl

konsultacje online