TRUSKAWKI zapobiegają nowotworom

Truskawki, nie dość że smaczne, to jeszcze jakie zdrowe! Witamina C, polifenole, w tym antocyjany, posiadają właściwości ochronne dla zdrowia, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, a także zapobiegają zakrzepom, miażdżycy , obniżają poziom cholesterolu.

zbyt mała ilość owoców w diecie powoduje raka

Zbyt mała ilość owoców w diecie przyczynia się do zwiększonej śmiertelności z powodu raka żołądka lub jelit aż w 14% przypadków,  z powodu choroby niedokrwienną serca a także z powodu udaru mózgu.

recepta na zdrowie: 200g owoców dziennie

Najistotniejsze w owocach są składniki aktywne, między innymi antocyjany, polifenole oraz witaminy. Największy zasób bioaktywnych składników o działaniu przeciwnowotworowym mają owoce jagodowe, do których zaliczamy również  truskawki.

Pozostałe owoce jagodowe to:  agrest   (Ribes grossularia), aronię (Aronia melanocarpa), borówkę czernicę zwaną również czarną jagodą (Vaccinium myrtillus), borówkę brusznicę (Vaccinium vitis idaea), jeżynę (Rubus sp.), malinę (Rubus idaeus),  porzeczkę białą (Ribes album), porzeczkę czerwoną (Ribes rubrum), porzeczkę czarną (Ribes nigrum), poziomkę (Fragaria vesca), rodzynkę (Vitis vinifera), truskawkę (Fragaria grandiflora) oraz winogrono (Vitis vinifera) i żurawinę (Vaccinium oxycoccus)

Porcja 100 g truskawek zawiera oprócz witaminy C  sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E oraz mikroelementy – chroniące przed anemią żelazo,  wzmacniające kości wapń i fosfor. Karoten, czyli prowitamina A, bierze udział w procesie widzenia oraz ma wpływ na prawidłowy wzrost dzieci i młodzieży, a wartość kaloryczna to 33 kcal na 100 g produktu.

Witamina C oraz polifenole, w tym antocyjany powodują, że owoce te wykazują aktywność antyoksydacyjną polegającą na wymiataniu wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom spożywanie truskawek przyczynia się do zmniejszenia ilości uszkodzeń na poziomie DNA, uszkodzeń białek i lipidów oraz obniżenia ryzyka rozwoju nowotworów, między innymi żołądka i przełyku.

Witamina C z kolei jest istotna jest sprawnego  funkcjonowania układu odpornościowego, gdyż uczestniczy w procesach immunomodulacyjnych oraz stymuluje syntezę interferonu. Ponadto, przyczynia się do zwiększenia odporności poprzez aktywację limfocytów obronnych,  które oprócz zwalczania patogenów eliminują również komórki nowotworowe.

właściwości zdrowotne truskawek

  • obniżają poziom cholesterolu LDL
  • wpływają na elastyczność krwionośnych
  • zapobiegają miażdżycy
  • zmniejszają tendencję do zakrzepicy żylnej
  • zwiększają płodność
  • opóźniają procesy starzenia się mózgu
  • działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie
  • działają przeciwalergicznie
  • neutralizują rakotwórcze nitrozoaminy (wytwarzane w trakcie pieczenia, smażenia, grillowania mięsa)
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • przyspieszają przemianę materii
  • poprawiają pracę jelit
  • korzystnie wpływają na pracę śledziony i trzustki
  • redukuje stany zapalne jamy ustnej
  • wskazane w leczeniu anemii i niedoborach witamin

 

napar z liści truskawek zalecany na biegunki

Liście truskawek z kolei bogate są  bogate w garbniki, sole  mineralne oraz kwasy organiczne, zawierają również śladowe ilości olejku eterycznego.  Napar  z liści zalecany jest w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy czy krwawienia z kobiecych dróg rodnych. Odwar z liści  można stosować w kamicy nerkowej, a ususzone i utarte na proszek jako okłady na drobne poparzone miejsca.

 truskawki świeże czy mrożone?

Polskie świeże truskawki są nie do przebicia pod względem smakowym i zdrowotnym. Jednak sezon nie trwa zbyt długo i aby czerpać z dobrodziejstw natury przez cały rok, sięgamy po truskawki mrożone. Ale czy mrożonki mają zachowane wartości odżywcze ?

Oczywiście! Mimo, że owoce są mrożone zawierają te same składniki co owoce surowe.

W badaniu składu truskawek przedstawionym w  Truskawki jako źródło bioaktywnych składników wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych  odnotowano następujące zależności:

  • antocyjanów zanotowano najwięcej w truskawkach mrożonych, z kolei  najmniej w truskawkach świeżych z Hiszpanii
  • witamina C w największej ilości występowała w truskawkach świeżych z Polski, w najmniejszej ilości w truskawkach mrożonych
  • również więcej polifenoli zawierały truskawki świeże niż mrożone, natomiast
  • właściwości antyoksydacyjne (przeciwzapalne, przeciwnowotworowe) w większym stopniu wykazywały truskawki mrożone niż świeże

Korzystajmy więc z dobrodziejstw natury. Zdrowa zbilansowana dieta to naturalny lek o długotrwałym działaniu.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Z.Zdrojewicz, Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, Borgis, Medycyna Rodzinna 2017

T. Pukszta, Truskawki jako źródło bioaktywnych składników wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromat. CHem. Toksykol. – L, 2017,

B.Gryszczyńska i wsp., Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii 4/2011