ANANAS nie tylko na odchudzanie

Ananas to to eliksir zdrowia, posiada dużą ilość witaminy C, B1, A, beta-karotenu, enzymów proteolitycznych, a także flawonoidów i polifenoli- będących najsilniejszymi antyoksydantami (działanie przeciwzapalne). Bromelina zawarta poprawia trawienie, przyspieszenia redukcję masy ciała, a także redukuje blaszkę miażdżycową i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.

Ananas wywodzi się z Ameryki Południowej,  gdzie uprawiany był przez rdzennych Indian. Wykorzystywany nie tylko do jedzenia czy produkcji alkoholu, ale także jako środek leczniczy, wczesnoporonny, materiał do wytwarzania sznurków, dekoracji domów lub nawet substancję do zatruwania grotów strzał.  Oryginalna nazwa ananasa to nana i oznacza coś pachnącego, bardzo smacznego.  Do Europy ananas został sprowadzony w XV w. przez Krzysztofa Kolumba. Osiągał wtedy zawrotne ceny, przez co nazywany był "owocem królów".

ananas jest niskokaloryczny

Głównym składnikiem ananasa jest woda, która stanowi aż 85,3–87,0% jego objętości. Jest to owoc niskokaloryczny. W 100 g zawarte jest 47–52 kcal, które pochodzą głównie z węglowodanów (11,6–13,7 g), bardzo mała część  tej energii pochodzi zaś z białek (0,4–0,7 g) i z tłuszczów  (0,2–0,3 g). Głównym cukrem zawartym w ananasie jest sacharoza.

ananas jest bogaty w witaminy i minerały

 Ananas zawiera sporą ilość mikro- i makroelementów taki jak : wapń, fosfor, sód, żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk, potas. Jest znakomitym źródłem witamin takich jak: C, A, B1,B2,B3, B6, foliany, beta-karoten. Występują także cenne kwasy owocowe : cytrynowy i jabłkowy.

jedz ananasy będziesz zdrowszy!

obniża poziom glukozy

Cały owoc ananasa wykazuje działanie zdrowotne.  Ekstrakt z liści ananasa wykazały obecność alkaloidów, flawonoidów, saponin i garbników, składniki te mają  wpływ na obniżenie poziomu glukozy. Uważa się, że ekstrakt z liści ananasa może być stosowany jako tańszy, alternatywny sposób obniżenia  stężenia glukozy u chorych na cukrzycę*.

działa moczopędnie i oczyszczająco

Owoc ananasa posiada działanie moczopędne, przyspiesza eliminację wody z organizmu razem z toksynami. pomocne przy eliminacji toksyn.  Dlatego spożywanie ananasów działa wspomagająco u pacjentów z dolegliwościami nerek, pęcherza  i prostaty*

poprawia płodność

Sok z ananasa może być stosowany w celu poprawy płodności, gdyż zwiększa jakość nasienia oraz pobudza ruchomość plemników.

najzdrowszym składnikiem ananasa jest bromelina

poprawia trawienie, eliminuje zaparcia

Bromelina to kolejny składnik zawarty w owocach ananasa,  charakteryzujący się szerokim spektrum działania na organizm człowieka. Bromelina zawiera enzymy proteolityczne, które odpowiedzialne są za trawienie białek. W ten sposób stymuluje trawienie i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelita cienkiego i nerek. Ważną funkcją jest detoksykacja i normalizacja składu flory jelita grubego, np. przez zapobieganie zaparciom lub ich zmniejszanie . Bromelina może być także stosowana w leczeniu biegunki.

wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie

Kolejną właściwością bromeliny jest jej zdolność do modulacji układu immunologicznego. Pobudza produkcję komórek odpornościowych (limfocytów NK), które odpowiedzialne są eliminację cytokin zapalnych.

przeciwdziała zakrzepom

Bromelina ogranicza tworzenie się fibryny przez co działa przeciwzakrzepowo, a także hamuje agregację płytek krwi.  Dzięki tym funkcjom również w  znacznym zmniejsza ból i obrzęk zapalny.

opóźnia wzrost komórek nowotworowych

Badania kliniczne potwierdziły wpływ bromeliny na opóźnienie  wzrostu komórek nowotworowych i hamowanie  tworzenia przerzutów .

bromelina może wywołać reakcję alergiczną

Bromelina może być alergenem wywołującym różne reakcje, w tym pokrzywki, obrzęk naczynioruchowy a nawet napady duszności. Z kolei profilina zawarta w ananasie,  w wyniku reakcji krzyżowych może wywoływać alergiczny nieżyt nosa.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

*Z. Zdrojewicz i wsp.,  Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatr Med Rodz 2018, 14 (2), p. 133–142

J. Zielonka-Brzezicka i wsp., Ocena aktywności antyoksydacyjnej ananasa jadalnego, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):132-138