10 leczniczych właściwości kurkumy

10 leczniczych właściwości kurkumy

Kurkuma, uprawiana głównie w obszarze okołozwrotnikowym.  W Indiach jest ceniona za walory smakowe, a także niezwykłe wszechstronne działanie lecznicze.  W Polsce niestety trochę jeszcze niedoceniana, pora to zmienić 🙂

Bezpieczna dawka kurkuminy

Komitet ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) określił dopuszczalne dzienne spożycie kurkuminy,  na poziomie do 3 mg/kg masy ciała/dobę .Krótkoterminowe badania wskazują, że kurkumina nie powoduje niekorzystnych efektów toksycznych w dawce 8 g na dzień. 

1. działa przeciwnowotworowe

Wiele badań klinicznych potwierdza, że kurkuma zapobiega przerzutom raka: raka płuca, wątroby, żołądka, okrężnicy, piersi i przełyku. Udowodniono również, że kurkumina może być wykorzystywana do leczenia raka żołądka.

2. pobudza wydzielania żółci

Kurkuma sprzyja trawieniu przez wzrost przepływu żółci  i zwiększone wytwarzanie kwasów żółciowych

3. chroni wątrobę

Kłącze kurkumy ochrania tkankę wątrobową u zwierząt zatruwanych toksynami: czterochlorkiem węgla, galaktozoaminą, paracetamolem i aflatoksynami wytwarzanymi przez grzyby z rodzaju Aspergillus . Właściwości ochronne kurkumy w stosunku do wątroby wynikają głównie z jej właściwości przeciwutleniających.

Obniża poziom aminotransferaz wątrobowych ASPAT, ALAT,  a także poziomu trójglicerydów we krwi.

4. jest przeciwutleniaczem

Duże właściwości przeciwutleniające kurkumy chronią komórkę przed wieloma  procesami  destrukcyjnym inicjowanymi przez nadtlenki, jak utlenianie lipidów w hepatocytach szczurzych  czy destrukcja otoczek krwinek czerwonych .

5. działa przeciwzapalnie i immunomodulujące

Kurkuma jest wykorzystywana w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych. Hamuje ona reakcje zapalne m.in. związane z metabolizmem kwasu arachidonowego w nabłonku, a także zmniejsza wydzielanie prozapalnych prostaglandyn i interleukin.

Wykazuje ona silne właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące przez aktywację naturalnych czynników przeciwzapalnych oraz krwiotwórczych czynników wzrostu.

6. zapobiega chorobom oczu

Badania wykazują na korzystny wpływ kurkumy przy leczeniu zespołu suchego oka, zapaleniu spojówek, jaskry, retinopatii niedokrwiennej i cukrzycy. Kurkumina powoduje częściowe hamowanie neuronalnego i naczyniowego uszkodzenia oczu w trakcie stresu oksydacyjnego, niedokrwienia lub angiogenezy, przerzutów nowotworowych oraz w czasie trwania chorób zapalnych oczu.

 7.  leczy wrzody żołądka

Leczy wrzody żołądka przez blokowanie receptorów histaminowych(H2 ) zmniejszenia ilości wydzielanego kwasu solnego

8. działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie

Wykazano, że związki czynne kurkumy oddziałują na bakterie i likwidują wywołane przez nie stany zapalne. Kurkuma pomocna jest również w leczeniu kandydozy.

9. reguluje poziom cukru we krwi

Wyniki badań eksperymentalnych sugerują możliwość działania przeciwcukrzycowego kłącza kurkumy.

10. obniża poziom cholesterolu we krwi

Obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów we krwi. Także hamuje agregację płytek, przez co rozrzedza krew zapobiegając zakrzepom.

 

I czego chcieć więcej?  wystarczy 1,5 łyżeczki dziennie…

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Małgorzata Kania, Justyna Baraniak, Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2015, s. 102-106