które najbardziej TOKSYCZNE warzywa i owoce? Szokująca zawartość pestycydów.

Ranking najbardziej toksycznych warzyw i owoców. W marcu 2021 roku amerykańska organizacja non-profit EWG (Environmental Working Group) opublikowała raport zawartości pestycydów w 46 najbardziej popularnych rodzajach warzyw i owoców.

Prawie 70 procent nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów chemicznych.  EWG zwraca uwagę na szkodliwe fungicydy wykryte na owocach cytrusowych. W najnowszych testach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wskazano, że najczęściej wykrywanym pestycydem na warzywach kapustnych i gorczycy – podobnie jak w przypadku jarmużu – jest DCPA, sprzedawany pod marką Dacthal. Agencja Ochrony Środowiska klasyfikuje ten środek jako potencjalny czynnik rakotwórczy u ludzi, w 2009 roku Unia Europejska zakazała stosowania. Inne problematyczne pestycydy stosowane w rolnictwie obejmują potencjalnie neurotoksyczne neonikotynoidy i pyretroidy.

wybieraj warzywa i owoce z pewnych upraw BIO/EKO

Warzywa i owoce niezależnie od tego, czy uprawiane są ekologicznie, czy tradycyjnie, są kluczowymi składnikami zdrowej diety. Jednak wiele upraw zawiera potencjalnie szkodliwe pestycydy, nawet po umyciu czy obraniu. Ponieważ zanieczyszczenie pestycydami różni się w zależności od uprawy, warto wiedzieć które z nich są najbardziej lub najmniej skażone. Ponadto świeże produkty, które są najbardziej zanieczyszczone, takie jak szpinak, truskawki i inne owoce i warzywa z "czerwonej listy" nadal zawierają wysoki poziom pestycydów w postaci mrożonej.

Warzywa i owoce o największej zawartości pestycydów:

  1. truskawki
  2. jarmuż
  3. jabłka
  4. wiśnie
  5. gruszki
  6. seler
  7. nektarynki
  8. brzoskwinie
  9. pomidory
  10. papryka
  11.  winogrona
  12. szpinak

https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php

Warzywa i owoce o najmniejszej zawartości pestycydów:

  1. awokado
  2. kukurydza
  3. ananas
  4. cebula
  5. papaja
  6. mrożony groszek
  7. bakłażan
  8. szparagi
  9. brokuły
  10. kapusta
  11. kiwi
  12. kalafior
  13. pieczarki
  14. melon
  15. sok jabłkowy
  16. marchew
  17. cukinia
  18. mandarynki
  19. sałata
  20. ziemniaki
  21. bataty
  22. grejpfruty

https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php

https://www.ewg.org/foodnews/full-list.php

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu, zapraszam na konsultację z dietetykiem klinicznym

www.klinikadobregodietetyka.pl/kontakt