Ranking najbardziej toksycznych warzyw i owoców. W marcu 2021 roku amerykańska organizacja non-profit EWG (Environmental Working Group) opublikowała raport zawartości pestycydów w 46 najbardziej popularnych rodzajach warzyw i owoców.
Prawie 70 procent nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów chemicznych. EWG zwraca uwagę na szkodliwe fungicydy wykryte na owocach cytrusowych. W najnowszych testach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wskazano, że najczęściej wykrywanym pestycydem na warzywach kapustnych i gorczycy – podobnie jak w przypadku jarmużu – jest DCPA, sprzedawany pod marką Dacthal. Agencja Ochrony Środowiska klasyfikuje ten środek jako potencjalny czynnik rakotwórczy u ludzi, w 2009 roku Unia Europejska zakazała stosowania. Inne problematyczne pestycydy stosowane w rolnictwie obejmują potencjalnie neurotoksyczne neonikotynoidy i pyretroidy.
wybieraj warzywa i owoce z pewnych upraw BIO/EKO
Warzywa i owoce niezależnie od tego, czy uprawiane są ekologicznie, czy tradycyjnie, są kluczowymi składnikami zdrowej diety. Jednak wiele upraw zawiera potencjalnie szkodliwe pestycydy, nawet po umyciu czy obraniu. Ponieważ zanieczyszczenie pestycydami różni się w zależności od uprawy, warto wiedzieć które z nich są najbardziej lub najmniej skażone. Ponadto świeże produkty, które są najbardziej zanieczyszczone, takie jak szpinak, truskawki i inne owoce i warzywa z "czerwonej listy" nadal zawierają wysoki poziom pestycydów w postaci mrożonej.
Warzywa i owoce o największej zawartości pestycydów:
- truskawki
- jarmuż
- jabłka
- wiśnie
- gruszki
- seler
- nektarynki
- brzoskwinie
- pomidory
- papryka
- winogrona
- szpinak
https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php
Warzywa i owoce o najmniejszej zawartości pestycydów:
- awokado
- kukurydza
- ananas
- cebula
- papaja
- mrożony groszek
- bakłażan
- szparagi
- brokuły
- kapusta
- kiwi
- kalafior
- pieczarki
- melon
- sok jabłkowy
- marchew
- cukinia
- mandarynki
- sałata
- ziemniaki
- bataty
- grejpfruty
https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php
https://www.ewg.org/foodnews/full-list.php
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu, zapraszam na konsultację z dietetykiem klinicznym
www.klinikadobregodietetyka.pl/kontakt
przeczytaj również
- Pijesz wodę filtrowaną? sprawdź na jakie niedobory żywieniowe jesteś narażony.
- Kiedy dziecko nie chce jeść. To tylko grymaszenie czy już neofobia żywieniowa?
- białe plamki na paznokciach to niedobór ważnego składnika mineralnego
- jak skutecznie poradzić sobie z MIGRENĄ? Dieta ELIMINACYJNA.
- „ostre cięcie” otyłości i co dalej? DIETA po zabiegach BARIATRYCZNYCH
- PRÓCHNICA zębów może powodować udar mózgu i wiele innych chorób. Dieta przeciwpróchnicza.