dieta low FODMAP pomocna w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Pewna modyfikacją diety Paleo jest dieta FODMAP, skuteczna w leczeniu zespołu jelita drażliwego.
Polskie Towarzystwo Dietetyki informuje na swojej stronie:
Dieta o niskiej zawartości FODMAP (fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli) łagodzi objawy zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), choć może jednocześnie niekorzystnie wpływać na mikrośrodowisko okrężnicy. Zastosowanie tej diety u australijskich pacjentów z IBS przez 21 dni spowodowało obniżenie pH kału i zwiększenie różnorodności mikrobiologicznej przy jednoczesnym spadku liczebności niekorzystnych bakterii. Choć wyniki badań wskazują na korzystne działanie diety o niskiej zawartości FODMAP na mikroflorę jelitową, to konieczne są badania długoterminowe w celu ich weryfikacji.
Nazwa FODMAP to skrót od Fermentujących Oligo-, Di i Monosacharydów oraz (And) Poliakoholi. Żywienie wg FODMAP polega na wyeliminowaniu z jadłospisu cukrów prostych, złożonych i polioli, czyli m.in.: laktozy, fruktozy, mannozy, galaktozy, galaktanów. Są to związki które wywierają niekorzystny wpływ na pracę jelit, powodując niestrawność, wzdęcia, biegunkę.
Jednocześnie dieta FODMAP bogata jest w produkty wywierające korzystny wpływ na florę jelitową. Efekt terapeutyczny zauważalny jest już po 3 tygodniach stosowania diety.
dozwolone produkty:
- mięso i ryby (nie zalecane wędliny)
- jaja
- nabiał z niską zawartością laktozy, produkty fermentowane ( kefir)
- warzywa: ziemniaki, papryka, marchewka, ogórki, bakłażan, cukinia, dynia, pomidory, rzodkiewka, bataty, kiełki bambusa, oliwki, rabarbar, chińska kapusta, jarmuż, sałata i inne liściaste, szczypiorek i zieloną część zielonej cebulki (unikać wzdymających warzyw)
- owoce: bardzo dojrzałe banany, winogrona, grejpfruty, kiwi, mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, maliny, truskawki, żurawina, ananas, kokos
- kiszonki: ogórki, kapusta
- orzechy, nasiona
- zdrowe tłuszcze roślinne
Przy stosowaniu każdej diety należy zachować zdrowy rozsądek, bez niego ani rusz. Poza tym bardzo ważne jest obserwowanie reakcji własnego organizmu na zmiany żywieniowe.
Każdy organizm funkcjonuje inaczej. Wytyczne żywieniowe zawierają zbiór uogólnionych zaleceń , to od nas samych zależy czy będziemy umieli znaleźć optymalna dietę dla siebie.