suplementy a megazdrowie
Czy suplementy dadzą nam megazdrowie, tak jak zapewniają reklamy?
Badania przeprowadzone w USA przez Neuhouser i wsp. wskazują, że główną przesłanką w zażywaniu suplementów witaminowo-mineralnych jest chęć posiadania dobrej kondycji zdrowotnej, chęć dobrego samopoczucia, a także profilaktyka chorób przewlekłych. Sięgają po nie głównie osoby, które mają świadomość niedoborów żywieniowych, wynikających z ograniczonej diety. Statystycznie są to osoby lepiej wykształcone o wyższym statusie majątkowym, z krajów wysoko rozwiniętych.
Niestety, jak wskazują badania, spożycie suplementów nie idzie w parze z kontrolą dawki danego składnika; minerału lub witaminy.
ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE (RDA) NIEKTÓRYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH WYMIENIONYCH W TABELI ZAWARTEJ W UST. 5 ZAŁĄCZNIKA NR 16 DO ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
Witaminy i składniki mineralne | Zalecane dzienne spożycie (RDA) |
Witamina A | 800 μg |
Witamina D | 5 μg |
Witamina E | 12 mg |
Witamina K | 75 μg |
Witamina C | 80 mg |
Tiamina | 1,1 mg |
Ryboflawina | 1,4 mg |
Niacyna | 16 mg |
Witamina B6 | 1,4 mg |
Kwas foliowy | 200 μg |
Witamina B12 | 2,5 μg |
Biotyna | 50 μg |
Kwas pantotenowy | 6 mg |
Potas | 2000 mg |
Chlorek | 800 mg |
Wapń | 800 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnez | 375 mg |
Żelazo | 14 mg |
Cynk | 10 mg |
Miedź | 1 mg |
Mangan | 2 mg |
Fluorek | 3,5 mg |
Selen | 55 μg |
Chrom | 40 μg |
Molibden | 50 μg |
Jod | 150 μg |
czy jest zagrożenie niekontrolowanej suplementacji?
Organizm nie rozróżnia czy witamina została dostarczona w postaci naturalnej np. z owocu, czy jest syntetykiem. Większy problem występuje w metabolizmie i absorbcji danego związku. Znaczenie ma tutaj wielkość cząsteczek danej witaminy lub minerału a przez to jej biodostępność. Poza tym bardzo istotna jest kwestia interakcji, zarówno między witaminami jak i ich metabolitami, a także nieabsorbowanymi składnikami pożywienia.
Naukowcy opracowali drabinkę objawów niepożądanych wywołanych przez nadmiar składników odżywczych w tym witamin, są to:
etap 1. zaburzenie homeostazy biochemicznej organizmu, bez trwałych konsekwencji
etap 2. zaburzenia biochemiczne tworzące biomarkery nadmiaru danego składnika
etap 3. wystąpienie nieodwracalnych uszkodzeń organów
Zatem zachowajmy umiar a możemy liczyć na pozytywne skutki stosowania suplementu.
witaminy w profilaktyce chorób przewlekłych
Publikacje na ten temat ukazują problematykę dwutorowo; suplement jako forma skutecznej profilaktyki zdrowotnej oraz przeciwnie, jako potencjalne zagrożenie dla równowagi organizmu. Zalecenia organizacji zdrowia mówią o pożytecznej roli suplementacji w odniesieniu do chorób przewlekłych , takich jak nowotwory czy choroby układu krążenia. Na podstawie takich ogólnych informacji często samodzielnie komponujemy zestaw witamin i minerałów, nie zwracając uwagi na zawartość. A więcej nie zawsze musi oznaczać lepiej.
Badanie HOPE2 zostało prowadzone przez 5 lat na pacjentach chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Pacjentom podawano witaminy w bardzo wysokich dawkach: kwas foliowy 2,5mg, witaminę B6 50mg, witaminę B12 1mg. Jest to zestaw witamin zalecany w obniżeniu poziomu cholesterolu. Wyniki wskazały na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi, ale nie zmniejszyły ryzyka zgonu z powodu zawału w porównaniu z grupą kontrolną, której podawano placebo. Wnioskuje się, że suplementacja nie jest skuteczna w przypadku osób obciążonych daną chorobą a także nie przestrzegających zasad zdrowego żywienia.
Zauważono jednak efekt ochronny kwasu foliowego. W ocenie 8 randomizowanych badań, w których suplementowano osoby zdrowe przez okres 36 miesięcy, kwas foliowy obniża ryzyko udaru krwotocznego o 18%.
Jednak warto podkreślić niebezpieczeństwo wynikające z przekroczenia podaży kwasu foliowego. Foliany biorą udział w przemianach metylowych DNA i białek histonowych, mających wpływ na zmiany genetyczne o charakterze rakotwórczym.Badanie polegające na suplementacji kwasem foliowym 1mg przez okres 5lat potwierdził zwiększenie zachorowalności na nowotwór typu adenoma (gruczolak wielopostaciowy)
Przeciwutleniacze to kolejna kontrowersyjna grupa witamin. Jacobs i wsp. dowiedli skuteczności suplementacji witaminą C 90mg przez okres krótszy niż 10lat, w zapobieganiu raka żołądka. Ciekawa jest zależność witaminy A: u palaczy tytoniu witamina A wykazuje działanie rakotwórcze.
niebezpieczne witaminy
witamina A
Długotrwałe przyjmowanie wysokich dawek witaminy A (2-5 krotność ZDS), wywołuje trwałe zaburzenia w organizmie. Objawy niepożądane są wówczas ogólnoustrojowe i dotyczą układu kostnego, naczyniowego, rozrodczego i nerwowego. Mogą zaburzać poziom lipidów we krwi, powodować wzrost ciśnienia śródczaszkowego, depresję, zaburzać cykl menstruacyjny, obniżać gęstość gości prowadząc do osteoporozy.
Przekroczenie Zalecanej Dziennej Dawki witaminy A jest niezwykle groźne dla kobiet w ciąży. Dawka 3333µg/kg mc/dz witaminy A działa teratogennie, może uszkadzać płód powodując wady rozwoju.
Należy kontrolować bezpieczny poziom spożycia witaminy A.
witamina D
Witamina D często występuje w produktach codziennie spożywanych takich jak: produkty mleczne, tran, jaja, ryby. Jest także syntetyzowana przez skórę. Jednak nie jest to wystarczająca ilość dla naszego organizmu, dlatego zalecana jest suplementacja.
Hiperwitaminoza witaminy D występuje bardzo rzadko, nawet przy stosowaniu kilkutysięcznych dawek. Nie wykazano jednak zasadności przekraczania dawki zalecanego poziomu 4000 j.m. Można więc uznać witaminę D za bezpieczną.
antyutleniacze – witaminy A E C
Do niedawna witamina E uznawana była za bezpieczną. Najnowsze badania dowodzą, że jej poziom spożycia również należy kontrolować. Dawka powyżej 400j.m. powoduje zwiększone ryzyko śmiertelności . U ciężarnych zauważono zwiększenie się przypadków stanów przedrzucawkowych związanych z nadciśnieniem tętniczym.
Niepokojące informacje również dotyczą chorób nowotworowych wywołanych suplementacją witaminy E, już dawka >100mg/dz zwiększa ryzyko występowania raka płuc. Podobnie kompleksy witamin antyoksydacyjnych A, C, E nie mają wpływu na wystąpienie nowotworów żołądkowo-jelitowych
Nie ma doniesień o negatywnym wpływie witaminy C na nasz organizm.
kwas foliowy
W niektóry krajach jak USA, Kanada wprowadzono obowiązek „uszlachetniania” mąki kwasem foliowym. Miało to służyć ochronie płodu i suplementacji od już od pierwszych dni ciąży.
witamina B6
Witamina B6 bierze udział w produkcji neurotransmiterów, jej wysokie dawki mogą zaburzać funkcje układu nerwowego. I tak dawka 200mg pirodyksyny może wywołać neuropatię czuciową i niezborność ruchów.
Beata M. Gruber , Suplementacja megadawkami witamin = megazdrowie?, Farm Pol, 2013, 69(6): 363-369