które ryby spożywać a których unikać? Jakie RYBY podać dziecku?

Dla smakoszy ryb nadeszły trudne czasy, ryby nie są już esencją zdrowia ale magazynem metali ciężkich. Z tego powodu spożycie ryb należy kontrolować pod kątem zarówno ilości jak i jakości mięsa. Jakie ryby można bezpiecznie podać dziecku? Instytut Żywności i Żywienia w 2017roku opublikował wykaz gatunków ryb zalecanych i niezalecanych w diecie małych dzieci, kobiet ciężarnych i kobiet karmiących.

dlaczego tak ważny jest tłuszcz rybi?

Tłuszcz rybi zawiera kwasy wielonienasycone kwasy Omega 3 w postaci kwasu DHA (dokozaheksaenowego) oraz EPA (eikozapentaenowego), czyli najaktywniejszych form kwasu alfalinolenowego (ALA).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są niezbędnych składników diety ponieważ, pełnią wiele ważnych funkcji, a organizm człowieka (jaki zwierząt) nie potrafi ich syntetyzować de novo. Kwasy te pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. są aktywnym czynnikiem przeciwzaplanym, w związku z czym i niedobór kwasów DHA i EPA wiąże się z rozwojem wielu chorób.

spożywaj kwasy Omega 3

Spożywaj kwasy Omega 3 zawarte w mięsie rybim , dlaczego warto?
  • są niezbędne dla dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących!
  • wzmacniają odporność
  • wpływają na rozwój układu nerwowego
  • regenerują narząd wzroku
  • obniżają poziom trójglicerydów
  • wzmacniają układ krążenia, przez co unikniesz  udaru, choroby niedokrwiennej serca
  • przeciwdziałają tworzeniu się blaszki miażdżycowej
  • niezbędne w remisji chorób autoimmunologicznych m.in. łuszczycy i alergii
  • działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie

Największe ilości DHA występują w rybach morskich m.in. śledziach, makrelach, tuńczykach oraz rybach słodkowodnych np. w pstrągach.

A także w olejach rybich (tran) i owocach morza.

Wzmagane spożycie kwasów DHA i EPA uzależnione jest od wieku, stanu fizjologicznego i stanu zdrowia i wznosi odpowiednio:

  • 40mg do 250mg /dobę u niemowląt powyżej 6 mca ż, dzieci i młodzieży, w tym DHA  70-100mg
  • 200 mg do 600mg u dorosłych
  • kobiety karmiące i kobiety w ciąży 100-200mg DHA

Jedząc regularnie ryby łatwo pokryć zapotrzebowanie na DHA i EPA.

zawartość DHA

Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Przyjmuje się że spożycie dwóch porcji ryb morskich w tygodniu odpowiada 250mg dostarczonych kwasów DHA i EPA.

kadm, ołów, rtęć, dioksyny bifenyle…

Czystość wód morskich i śródlądowych pozostawia wiele do życzenia dlatego należy mieć świadomość, które gatunki ryb zawierają najmniejszą dawkę kadmu, ołowiu, rtęci, dioksyn.

Biorąc pod uwagę stwierdzany w Polsce poziom metylortęci i dioksyn większość ryb można spożywać w ilości przekraczającej 1 kg.  (!)Wyjątek stanowi: łosoś i śledź.

Dopuszczalne spożycie łososia wynosi 100g/tydzień.

Dopuszczalne spożycie śledzia wynosi 400g/tydzień.

iżż gatunki ryb

podsumowując

Spożywajmy ryby mając na uwadze dobroczynny wpływ na nasz organizm.  W wyborze pochodzenia ryby, unikajmy tych z Morza Bałtyckiego (niestety!), wybierajmy atlantyckie,  najlepiej z dzikiego połowu. Istotna jest również kwestia wielkości ryby, mniejszą zawartość toksyn zawierają ryby małe niż duże (dlatego tuńczyk, rekin to najbardziej obciążone gatunki ryb).

Polecam 1 łyżeczkę tranu dziennie, szczególnie dzieciom i osobom z zaburzeniami odporności !

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

red. Jarosław Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski, 2017r.
Wojciech Kolanowski,  FUNKCJE I PRZEMIANY METABOLICZNE WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 3, str. 267