Dla smakoszy ryb nadeszły trudne czasy, ryby nie są już esencją zdrowia ale magazynem metali ciężkich. Z tego powodu spożycie ryb należy kontrolować pod kątem zarówno ilości jak i jakości mięsa. Jakie ryby można bezpiecznie podać dziecku? Instytut Żywności i Żywienia w 2017roku opublikował wykaz gatunków ryb zalecanych i niezalecanych w diecie małych dzieci, kobiet ciężarnych i kobiet karmiących.
dlaczego tak ważny jest tłuszcz rybi?
Tłuszcz rybi zawiera kwasy wielonienasycone kwasy Omega 3 w postaci kwasu DHA (dokozaheksaenowego) oraz EPA (eikozapentaenowego), czyli najaktywniejszych form kwasu alfalinolenowego (ALA).
spożywaj kwasy Omega 3
- są niezbędne dla dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących!
- wzmacniają odporność
- wpływają na rozwój układu nerwowego
- regenerują narząd wzroku
- obniżają poziom trójglicerydów
- wzmacniają układ krążenia, przez co unikniesz udaru, choroby niedokrwiennej serca
- przeciwdziałają tworzeniu się blaszki miażdżycowej
-
niezbędne w remisji chorób autoimmunologicznych m.in. łuszczycy i alergii
-
działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie
Największe ilości DHA występują w rybach morskich m.in. śledziach, makrelach, tuńczykach oraz rybach słodkowodnych np. w pstrągach.
A także w olejach rybich (tran) i owocach morza.
Wzmagane spożycie kwasów DHA i EPA uzależnione jest od wieku, stanu fizjologicznego i stanu zdrowia i wznosi odpowiednio:
- 40mg do 250mg /dobę u niemowląt powyżej 6 mca ż, dzieci i młodzieży, w tym DHA 70-100mg
- 200 mg do 600mg u dorosłych
- kobiety karmiące i kobiety w ciąży 100-200mg DHA
Jedząc regularnie ryby łatwo pokryć zapotrzebowanie na DHA i EPA.
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Przyjmuje się że spożycie dwóch porcji ryb morskich w tygodniu odpowiada 250mg dostarczonych kwasów DHA i EPA.
kadm, ołów, rtęć, dioksyny bifenyle…
Czystość wód morskich i śródlądowych pozostawia wiele do życzenia dlatego należy mieć świadomość, które gatunki ryb zawierają najmniejszą dawkę kadmu, ołowiu, rtęci, dioksyn.
Biorąc pod uwagę stwierdzany w Polsce poziom metylortęci i dioksyn większość ryb można spożywać w ilości przekraczającej 1 kg. (!)Wyjątek stanowi: łosoś i śledź.
Dopuszczalne spożycie łososia wynosi 100g/tydzień.
Dopuszczalne spożycie śledzia wynosi 400g/tydzień.
podsumowując
Spożywajmy ryby mając na uwadze dobroczynny wpływ na nasz organizm. W wyborze pochodzenia ryby, unikajmy tych z Morza Bałtyckiego (niestety!), wybierajmy atlantyckie, najlepiej z dzikiego połowu. Istotna jest również kwestia wielkości ryby, mniejszą zawartość toksyn zawierają ryby małe niż duże (dlatego tuńczyk, rekin to najbardziej obciążone gatunki ryb).
Polecam 1 łyżeczkę tranu dziennie, szczególnie dzieciom i osobom z zaburzeniami odporności !