Realnie oceniając aktualną sytuację epidemiologiczną istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że większość z nas zostanie zakażona SARS CoV-2. Czy jesteśmy totalnie bezsilni w obliczu zagrożenia? Nie jesteśmy. Możemy zadbać o odporność w prosty, naturalny sposób - przez zdrową odżywczą dietę, suplementację oraz styl życia. To ważne, bo lepsza odporność daje łagodniejszy przebieg choroby Covid-19.
Zadaniem układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed szkodliwymi zewnętrznymi, w tym bakteriami i wirusami. Co ciekawe, to przewód pokarmowy jest największym organem układu immunologicznego. Dlaczego? Bo ze spożywaną żywnością dostarczamy do organizmu obce białka (antygenty), które mogą aktywować mechanizmy immunologiczne (reakcja alergiczna).
Odporność organizmu zależna jest od kilku czynników: uwarunkowań genetycznych, wieku, kondycji zdrowotnej, stresu oraz diety.
jakie składniki w diecie wzmacniają odporność?
Składniki w diecie które są niezbędne w odbudowie odporności to:
Kwasy tłuszczowe Omega 3 zawierające kwasy DHA i EPA ( ryby, tran, olej z alg, olej z kryla). Zalecana jest suplementacja. Kwasy Omega -3 posiadają lecznicze działanie na proces zapalny, wygasza aktywność toksycznych cytokin, a także redukuje ilość wolnych rodników
Witamina A i beta karoten niezbędne do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (retinol- jaja, nabiał, sery, ryby/ beta karoten- papryka, pomidor, brzoskwinia, zielone warzywa jak szpinak)
Witamina E to najsilniejszy przeciwutleniacz, występuje w tłuszczach olejach, orzechach, nasionach. Działa synergicznie z witaminą C. A efekt tego duetu-genialny! "W badaniach przeprowadzonych na modelu zwierzęcym zaobserwowano, że w przebiegu bakteryjnego zapalenia płuc dochodzi do spadku stężenia α–tokoferolu oraz kwasu askorbinowego. Konsekwencją tego jest wzrost poziomu wolnych rodników w toczącym się procesie zapalnym. Witamina E stosowana w dawce większej niż zalecana neutralizuje wolne rodniki powstające w stresie oksydacyjnym, uwarunkowanym czynnikami zapalnymi."*
Witamina D pełni funkcję enzymu sterującego pracą układu immunologicznego. O ponadprzeciętnej aktywności witaminy D świadczy szeroki zakres jej stosowania; terapii chorób autoimmunizacyjnych i nowotworowych, wykazuje również działanie antyalergiczne. Zalecana jest suplementacja. Dla osób powyżej 65 r. ż. 2000 j.m./dziennie. Działa synergicznie z selenem.
Selen przyczynia się do zwiększonej aktywności komórek układu immunologicznego. Ważny jest rodzaj selenu, i tak na przykład selenometionina i ebselen, pobudzają korzystne reakcje immunologiczne, kumulują się w makrofagach, neutrofilach i limfocytach. Uwaga! Niedobór selenu może powodować wiele zmian w układzie immunologicznym, z których najistotniejsze to: osłabienie odpowiedzi immunologicznej organizmu na infekcję bakteryjną lub wirusową* Dobrym źródłem selenu jest mleko i jego przetwory, orzechy brazylijskie! a także produkty zbożowe i ryby. Dzienna dawka selenu dla osób dorosłych to 55 μg.
Cynk jego zmiany poziomu w organizmie zakłócają funkcje odporności wrodzonej. Zbyt niski poziom cynku osłabia działanie komórek odpornościowych NK (naturalnych zabójców), co powoduje szybszy przebieg infekcji. Zapotrzebowanie na cynk jest największe w okresie dzieciństwa i młodości ze względu na przyrost nowych tkanek. Głównym źródłem cynku są mięso i jego przetwory oraz produkty zbożowe, a także sery podpuszczkowe, mięso, wątroba, kasza gryczana , jaja, ryż, owoce i ryby. Cynk lepiej przyswaja się w diecie o większej zawartości białka pochodzenia zwierzęcego.
Flawonoidy zawarte w owocach i warzywach = 500g warzyw oraz 200g owoców/dziennie
1,5-2 l. wody mineralnej/ dziennie
Kawa. Ograniczenie picia kawy do 1-2 filiżanek dziennie
Napary z ziół. Wypijanie 2-3 szklanek naparów z ziół takich jak: kwiat czarnego bzu, rokitnik, nagietek, czystek, dzika róża, pokrzywa, rumianek.
Umiarkowana aktywność fizyczna ok. 30/40 min ćwiczeń/dziennie
8-9 godzin ciągłego snu /dobę
Nie palenie tytoniu
Alkohol spożywany regularnie osłabia odporność
Unikanie stresu psychicznego i fizycznego
Jeśli zdecydowałeś się na zdrową dietę napisz lub zadzwoń. Przeprowadzimy konsultację online, a zdrową i pyszną dietę otrzymasz na maila. Chyba teraz już nie masz wątpliwości, że zdrowie jest najważniejsze!
Na temat pozostałych składników korzystnie wpływających na odporność polecam wpis:
(No Ratings Yet)
Loading...
*E.Dymarska i wsp., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy, Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231
przeczytaj również
- jak NIE PRZYTYĆ w czasie kwarantanny? Dieta REDUKCYJNA.
- Dieta w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto
- jak skutecznie poradzić sobie z MIGRENĄ? Dieta ELIMINACYJNA.
- dieta KETOGENICZNA czy jest zdrowa? Dieta NISKOWĘGLOWODANOWA.
- „ostre cięcie” otyłości i co dalej? DIETA po zabiegach BARIATRYCZNYCH
- dieta SIRT (dieta Adele) czy nie szkodzi zdrowiu? Dieta odmładzająca.