Protokół autoimmunologiczny ku przywróceniu odporności
Nadal nie wyjaśniony jest mechanizm powstawania chorób autoimmunologicznych. Nie mniej jednak kilka cennych informacji jest już klinicznie potwierdzonych.→ choroby z autoagresji
Jedną z przyczyn powstawania stanów zapalnych, które nieleczone generują choroby autoimmunologiczne, jest niewłaściwa praca jelit. To właśnie tam następuje wchłanianie składników odżywczych, witamin, mikroelementów. Jeżeli proces trawienia nie przebiega poprawnie, rzutuje to na pracę całego organizmu; pojawia się problem m.in. z regulacją wagi, kondycją skóry, włosów, samopoczuciem, a potem dolegliwościami narządowymi. W jelitach występują aktywne komórki układu odpornościowego, które szybko reagują na wszelkie nieprawidłowości, próbując przywrócić stan homeostazy. Taka długotrwała walka układu odpornościowego z antygenami, zaburza prawidłowy odczyt „dobrych” i „złych” elementów naszego ustroju. W efekcie przeciwciała zamiast nas chronić, zaczynają odczytywać własne komórki jako obce, co skutkuje niszczeniem zdrowych narządów.
dieta w chorobach autoimmunologicznych
Założeniem diety w chorobach autoimmunologicznych jest unikanie alergenów w pożywieniu.
- Po pierwsze: uwaga na węglowodany! Niewłaściwy metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie lektyn. Są to białka, które wiążą się z immunoglobulinami, powodując ich aglutynację i nieprawidłową pracę układu odpornościowego. Lektyny w przewodzie pokarmowym niszczą warstwę śluzu, a wraz z nią florę bakteryjną niezbędną do prawidłowego trawienia, a także chroniącą jelita przed uszkodzeniami mechanicznymi. W konsekwencji zaburzonego trawienia i rozszczelnienia funkcji jelit, niestrawione cząsteczki białka, jak również bakterie jelitowe, przedostają się do krwiobiegu wywołując reakcję immunologiczna na obce białko.
- czego unikać?
- zbóż, a przede wszystkim pszenicy
- roślin motylkowych (strączkowych); fasola, groch, soja, soczewica
- roślin psiankowatych m.in: ziemniak (bataty są dozwolone), pomidor, bakłażan, papryka, owoce goi
- mleka ze względu na występującą laktozę
- orzechów
- jajek
- co jeść?
- mięso i podroby dobrej jakości, unikać wieprzowiny
- ryby, skorupiaki
- warzywa , szczególnie zielone (surowe i gotowane)
- owoce z umiarem, dozwolone : banany, ananas, kokos, winogrona, grejpfruty, kiwi, mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, maliny, borówki, truskawki,
- produkty z zawartością bakterii probiotycznych czyli fermentowane takie jak: kefiry, kiszonki
- suplementy: zdrowe tłuszcze Omega 3
- witamina C, magnez, glutamina
Protokół autoimmunologiczny
Protokół autoimmunologiczny to wykaz produktów wskazanych w schorzeniach autoimmunologicznych. Dieta opiera się na zasadach diety Paleo, dopuszcza spożycie węglowodanów w postaci warzyw i owoców, a także mięsa z pewnych hodowli oraz zdrowe tłuszcze.
Poniżej wykaz dozwolonych produktów