Wątroba to jeden z największych i najważniejszych organów w naszym organizmie. Odpowiedzialna jest za eliminację toksyn i jako jedyny narząd potrafi się regenerować. Wątroba zbyt długo obciążana niewłaściwą dietą przynosi poważne dolegliwości m.in. problemy trawienne, zaburza gospodarkę lipidową.
Twoja wątroba nie pracuje jak kiedyś? włącz do diety naturalne składniki.
babka jajowata
stosuje się łuski nasion babki jajowatej które są śluzowatym błonnikiem pokarmowym. Codzienne zażywanie tego błonnika3-4g trzy razy dziennie, pozwala skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. U osób z osłabiona praca wątroby skuteczne okazuje się wypicie na czczo 3-4g sproszkowanej babki jajowatej z sokiem warzywnym. Babka jajowata jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji gospodarki lipidowej w organizmie.
mniszek lekarski
Korzeń mniszka lekarskiego to popularny mlecz. Doceniany jest za lecznicze właściwości wątroby już od X wieku. Właściwości zdrowotne zawdzięcza substancjom nadającym gorzki smak -taraksacynie i inulinie. Wykazuje działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, żółciopędne. Jest szczególnie zalecany w przypadku zapalenia wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także żółtaczce.
Mniszek lekarski polecany jest przy dolegliwościach wątroby, słabym wydzielaniu żółci, utrudnionym trawieniu, zaparciach, utracie apetytu, a także przy dnie moczanowej.
ostropest plamisty
Działanie ostropestu plamistego jest różnorodne: chroni i regeneruje wątrobę, przeciwdziała hipoglikemii, ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Można go stosować przy chronicznym zapaleniu wątroby, marskości wątroby, uszkodzeniu wątroby, zastoju żółci, stłuszczeniu wątroby.
karczoch zwyczajny
Karczoch ma działanie ochronne i regeneracyjne na wątrobę, również obniża poziom cholesterolu i mocznika we krwi. Karczoch jest stosowany przy niewydolności lub uszkodzeniu wątroby a także przy osłabionym trawieniu, chronicznych zaparciach.
kora wiązu śluzowatego
Kora wiązu śluzowatego wykazuje działanie ochronne na układ pokarmowy. Łagodzi nadkwasotę, objawy refluksu. Sproszkowana kora wiązu wykazuje działanie ochronne na ścianę żołądka, dwunastnicy, jelit, co jest szczególnie istotne w nadżerkach i chorobie wrzodowej.
marchew i buraki
Antyoksydanty, beta-karoten działa leczniczo i oczyszczająco na wątrobę.
lecytyna
Lecytyna pomaga wątrobie przetwarzać tłuszcz, zmniejsza stężenie cholesterolu LDL. Regeneruje błony komórkowe hepatocytów, usprawniając tym samym pracę narządu.
lucerna siewna zarodki jęczmienne
Chlorofil to niezastąpiony składnik każdej diety oczyszczającej i regeneracyjnej.