Prof. dr hab. Grażyna Cichosz prof. zw. Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zbadała fenomen miąższu aloesowego Aloe Vera Gel firmy Forever.
Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego Aloe Vera znane są od stuleci w różnych regionach świata; zapobiega wypadaniu włosów, działa odmładzająco i prozdrowotnie na skórę, układ pokarmowy, kostny, moczowo-płciowy oraz odpornościowy.
Wszystkie znane od dawna prozdrowotne właściwości aloesu potwierdzono w badaniach naukowych. Powszechne zastosowanie w leczeniu chorób, zwłaszcza tych, w których występuje stała stymulacja centralnego układu nerwowego, np. zapalenia korzonków nerwowych, wrzody, skurcze naczyń krwionośnych, nadciśnienie, zaburzenia snu itp. Pewne jest, że miąższ aloesowy regeneruje siły witalne i wzmaga skuteczność leczenia metodami klasycznymi.
Jeśli aloes to tylko Forever Aloe Vera Gel!
Aloe Vera Gel to zmielony miąższ liści Aloe Vera, stabilizowany w naturalny sposób i zastrzeżony patentami USA nr 4178372 i nr 444613.
W procesie pozyskiwania miąższu odrzuca się skórę z liści aloesu, w której zawarta jest aloina i emodyna –substancje o działaniu drażniącym i przeczyszczającym. Czysty miąższ aloesowy uzyskiwany jest z dojrzałych roślin, co najmniej trzyletnich.
Zawiera aminokwasy, komplet witamin rozpuszczalnych w wodzie, najistotniejsze dla zdrowia witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (E i A), związki mineralne i pierwiastki śladowe, enzymy, polisacharydy, kwasy organiczne, antrachinony.
Wszystkie składniki miąższu aloesowego są dobrze rozpuszczalne w wodzie, termostabilne, nie ulegają inaktywacji w kwaśnym środowisku żołądka. Wszystkie – bez wyjątku – charakteryzują się aktywnością biologiczną, wysoką biodostępnością i skutecznością w stymulacji przemian biochemicznych w organizmie człowieka.
kup teraz
aloes a układ pokarmowy
Najważniejszym czynnikiem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest równowaga kwasowo-zasadowa. Białka i związki mineralne obecne w miąższu aloesowym zapobiegają nadkwasocie dzięki właściwościom buforującym. W odróżnieniu od zalecanych przy nadkwasocie farmaceutyków miąższ aloesu nie wiąże kwasu solnego i nie utrudnia procesów trawiennych, a wręcz przeciwnie. Stymulujący wpływ na trawienie wywierają enzymy oraz związki mineralne i witaminy, które stymulują aktywność enzymów.
Świeży miąższ z aloesu wykazuje szeroką skuteczność w terapii dolegliwości i chorób układu pokarmowego:
-
regeneruje narażoną na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych śluzówkę żołądka
-
reguluje procesy trawienne w jelitach, likwiduje zaparcia, stymuluje organizm w usuwaniu toksyn oraz zapewnieniu korzystnej równowagi bakteryjnej w jelicie grubym
-
działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i anty-grzybiczo
-
hamują rozwój licznych patogenów: streptokoków, drożdży Candida Albicans, gronkowców oraz wywołujących wrzody żołądka Helicobacter pylori
-
przydatny w leczeniu wrzodów żołądka, spowodowanych najczęściej przez Helicobacter pylori a jego prozdrowotne działanie polega na:
-
łagodzeniu bólu (przeciwzapalne działanie kwasu salicylowego oraz antrachinonów i saponin, buforowanie soków trawiennych)
-
ułatwieniu trawienia pokarmów (enzymy),
-
działaniu przeciwdrobnoustrojowym (antrachinony i kwas salicylowy)
-
przyspieszonym gojeniu nadżerek i owrzodzeń (saponiny, cynk, magnez)
-
-
wspomaga leczenie tzw. zespołu jelita nadwrażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelit.
-
działa hamująco na pałeczki duru brzusznego (Salmonella typhi i Salmonella paratyphi) oraz czerwonki (Shigella).
Miąższ aloesowy w specyficzny sposób reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego działając bakteriostatycznie na drobnoustroje chorobotwórcze i stymulująco na probiotyczne szczepy bakterii mlekowych. Działa również jako łagodny środek rozwalniający, pozwalający na zlikwidowanie zaparcia chronicznego poprzez unormowanie parcia i zawartości wody w kale.
aloes a otyłość i cukrzyca
Miąższ aloesowy jest bardzo przydatny w profilaktyce a także w leczeniu otyłości i cukrzycy. Niektóre jego składniki regulują wydzielanie insuliny, co skutkuje wyrównaniem poziomu cukru we krwi. Najistotniejszym z tych składników jest wapń (jednak minimalna ilość w diecie to 400mg), który zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, wpływa na ograniczenie syntezy kwasów tłuszczowych oraz aktywuje uwalnianie z komórek tłuszczowych nadmiaru trójglicerydów. Oprócz wapnia istotny w regulacji metabolizmu węglowodanów jest chrom, który współdziała z insuliną powodując spadek poziomu cukru.
aloes a choroby układu sercowo-naczyniowego
Miąższ aloesowy działa na układ krążenia kompleksowo i wszechstronnie:
-
wyrówna poziom cukru we krwi, równoznaczne z zapobieganiem cukrzycy, zmniejsza aż 4-krotnie ryzyko chorób serca
-
obniża ciśnienie tętnicze
-
zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych – również podczas stresu; podobnie działa cytrynian wapnia, który dodatkowo zapobiega arytmii mięśnia sercowego
-
rozpuszcza blaszki miażdżycowe blokujące przepływ krwi w naczyniach krwionośnych
-
likwiduje stany zapalne naczyń krwionośnych
-
intensyfikuje metabolizm, przyspiesza procesy regeneracji i odnowy komórek śródbłonka naczyniowego
aloes a układ odpornościowy
Niektóre składniki miąższu aloesowego działają jako naturalne immunostymulatory pobudzające układ odpornościowy do skuteczniejszego działania. Należą do nich przede wszystkim polisacharydy: karizyna oraz acemannan oraz biologicznie aktywne peptydy.
Jednak, ani miąższ ani sok z aloesu nie są skuteczne w zwalczaniu zaistniałych infekcji wirusowych z powodu niewielkiej zawartości obu polisacharydów.Są jednak wystarczająco aktywne aby działać profilaktycznie poprzez uaktywnianie systemu odpornościowego!
Karizyna znana jest jako środek działający przeciwwirusowo i wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego.
Acemannan obecny w miąższu aloesowym również wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz immunostymulujące.
We krwi zakażonych wirusem HIV ochotników, którym wstrzykiwano podskórnie w udo raz dziennie 1 ml aloesu, po 30 dniach stwierdzono obecność anormalnych przeciwciał, które wspomagały układ odpornościowy. Pacjentom zarażonym wirusem HIV zaleca się kurację polegającą na przyjmowaniu zastrzyków z miąższu aloesowego co 2-gi miesiąc przez 3 lata.
Arginina jeden z aminokwasów obecnych w aloesie, poprzez zwiększone wydzielanie hormonu wzrostu oraz intensyfikację wytwarzania limfocytów i makrofagów, również działa stymulująco na układ odpornościowy.
aloes a profilaktyka nowotworów
W walce z nowotworami przydatna jest dieta tzw. ortomolekularna („orto”- dobry, prawidłowy, „molekuł”- cząstka). Zasadą tej diety jest regulacja przemian metabolicznych na poziomie komórkowym przez biologicznie aktywne składniki: witaminy, związki mineralne i pierwiastki śladowe, enzymy, bioflawonoidy obecne w warzywach, grzybach i owocach. Dieta ortomolekularna zapewnia kompleksową regulację całego metabolizmu i układu odpornościowego
Miąższ aloesowy spełnia wszystkie kryteria diety ortomolekularnej, jest źródłem 200 składników biologicznie aktywnych, w tym 20 minerałów, 18 aminokwasów, 12 witamin, kilkunastu enzymów a także antrachinonów, steroli i kwasów organicznych. Spośród wymienionych składników aż kilkadziesiąt wykazuje działanie immunostymulujące.
Prof. dr hab. Grażyna Cichosz prof. zw.Olsztyn, FENOMEN MIĄŻSZU ALOESOWEGO „FOREVER ALOE VERA”, Wydział Nauki o Żywności Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, sierpień.2009