składniki odżywcze, które „naprawiają” kod genetyczny
Styl życia rozumiany również jako sposób odżywiania, dieta to główny czynnik powstawania wielu chorób, również raka. Kanadyjski lekarz Marc Lalonde obliczył, że długość i jakość życia człowieka zależą głównie od czterech czynników:
wyposażenia genetycznego – 12%,
medycyny klinicznej – 18%,
wpływu środowiska – 14%
oraz stylu życia – 56%
Zatem nie należy bagatelizować niewłaściwych nawyków żywieniowych.Statystyki mówią, że co czwarty zgon na chorobę nowotworową spowodowany jest żywieniem.
Nie ma się co zamartwiać, na zmianę nigdy nie jest za późno. A poza tym lepiej późno niż wcale itd.. 🙂
a co antykancerogeny?
to składniki odżywcze, które chronią organizm przed powstawaniem stanów zapalnych, a później nowotworów. Pokarmowe antykancerogeny, wbrew pozorom, mają bardzo silny wpływ na komórkę. Wykazują; działanie naprawcze DNA, oczyszczanie z mutacji genów, aktywność antyoksydacyjną oraz hamowanie wzrostu guza.
W zależności od sposobu działania składniki odżywcze zostały podzielone na:
- antymutageny blokują mutagenezę przed rozwojem guza.
- bioantymutageny, są rodzajem antymutagenu, który zmniejszają ilość mutacji przez działanie na procesy naprawcze DNA.
Składniki zmieniające proces mutacji nazywane są prawdziwymi antymutagenami. Bioantymutageny w teście bakteryjnym pokazują poszczególne, specyficzne sposoby działania. Mogą one:
- a) zmniejszyć replikację zmutowanych nici DNA;
- b) podczas naprawy w komórkach zawierających mutację wykonać „prawidłowe odczytywanie” wyglądające jak w normalnych komórkach;
- c) przyspieszać intensywność naprawy rekombinowanej nici DNA, a zatem zredukować liczbę zmutowanych nici
Właściwości takie wykazują:
wanilina, związki fenolowe wystepujące we wszystkich owocach i warzywach ( winogrona, czarne oraz czerwone owoce, truskawki, maliny i jeżyny, aronia, czerwona cebula i rzodkiewki, jabłka, gruszki,śliwki, w liściach, np.Ginkgo biloba,Morus alba, liściach tytoniu, kawie, ziemniakach,szpinaku, sałacie, kapuście, oliwie z oliwek czy też w winie, brokułach,jarmużu, sokach cytrusowych)
- desmutagenty nie wpływają bezpośrednio na kod genetyczny. Wyzwalają mechanizmy pośrednie polegające na:
- indukowaniu enzymu,
- usuwaniu mutagenu
- oraz blokowaniu aktywacji mutagenu.
Substancji sprawujących rolę desmutagenu jest naprawdę wiele:
witamina C, wapń z witaminą D, kartenoidy (rośliny zawierajace betakaroten, o barwie zielonej i pomarańczowej), kumaryna (cynamon), ditioltiony (zawarte w warzywach kapustnych), błonnik pokarmowy, flawonoidy(zawarte we wszystkich owocach i warzywach), genisteina (soja), indole (warzywa kapustne), inozytole (witamina B8 zawarta w mięsie, jajach, roślinach strączkowych, zboża), izotiocyjaniany (nadaja pikantny smak wasabi, chrzanowi, musztardzie, rzodkiewce, brukselce, rzeżusze i kaparom, także rośliny kapustne), kurkuma, komponenty organosiarkowe: czosnek, cebula, fityniany, tokoferol wiatamina E, terpenoidy (mięta, olejki aromatyczne), selen
- Inhibitory wzrostu guza to kolejna grupa ważnych substancji, które hamują rozrost komórek nowotworowych. Został udowodniony szeroki zakres wpływu, włącznie z ingerencją w promocję, wzrost guza oraz atakowanie tkanek.
Inhibitorami wzrostu guza są te substancje, które wykazywały działanie antymutagenne czyli:
witamina C, Wapń (z witaminą D),karotenoidy , kwas linolowy (omega-3), karoteny, kumaryna (cynamon), flawonoidy, kwas foliowy (sałata, rukola), genisteina (soja) , indole (warzywa kapustne, olej czosnku), selen (orzechy), retinoidy (witamina A), fitostrogeny (soja)
Nie trudno zauważyć, że produktami które wykazują działanie przeciwnowotworowe są warzywa i owoce. To właśnie one powinny być podstawą naszej diety. Nie zapominajmy o tym! 🙂