tym razem o orzechach… że są zdrowe wiemy nie od dziś, a jednak najnowsze doniesienia naukowe potrafią zaskoczyć
Znalazłam ciekawe badania na temat wpływu orzechów na nasze zdrowie w publikacji Nowa Medycyna z 2015r.
orzechy pełne zdrowia – ale nie prażone
Wiele gatunków orzechów powinniśmy uwzględniać w codziennej diecie m.in: włoskie, laskowe, arachidowe (ziemne), migdały, nerkowce, pistacje, a także mniej znane: makadamia, pekan czy orzechy brazylijskie (najbogatsze w selen). Należy jednak zwrócić uwagę, aby wcześniej orzechy nie były poddane obróbce termicznej (prażeniu).
Wysoka temeratura powoduje, że utleniaja się dobroczynne tłuszcze a w ich miejsce powstaja związki AGE (ang. advanced glycation end products), które niszczą całą tkankę łączną obecną w naszym ciele, co objawia się stwardnieniem tętnic (miażdżyca), mętnieniem soczewek oczu, uszkodzeniem połączeń nerwowych (demencja) i uszkodzeniem chrząstek stawowych.
pełnowartościowy skład
Energia (kcal) |
CHO (g) |
MUFA (g) |
PUFA (g) |
SFA (g) |
Niacyna (mg) |
Kwas foliowy (μg) |
α-toc (mg) |
Mg (mg) |
Zn (mg) |
|
Migdały | 579 | 21,55 | 31,55 | 12,33 | 3,8 | 3,62 | 44 | 25,63 | 270 | 3,12 |
Orzechy brazylijskie | 659 | 11,74 | 23,88 | 24,39 | 16,13 | 0,3 | 22 | 5,65 | 3,76 | 4,06 |
Orzechy laskowe | 628 | 16,7 | 45,65 | 7,92 | 4,46 | 1,8 | 113 | 15,03 | 163 | 2,45 |
Pistacje | 562 | 27,51 | 23,82 | 13,74 | 5,56 | 1,3 | 51 | 2,3 | 121 | 2,2 |
Orzechy włoskie | 654 | 13,71 | 8,93 | 47,17 | 6,13 | 1,13 | 98 | 0,7 | 158 | 3,09 |
orzech na zdrowe serce
Badania naukowców udowodniły, że spożycie orzechów wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi , fracji LDL, oraz trójglicerydów. Aby taki efekt terapeutyczny uzyskac należy zjadac dziennie 20% spożywanych kalorii.
Czyli jeżeli nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000kcal, z orzechów powinno pochodzić 400kcal/dzień.
Najszybszą poprawę profilu lipidowego zanotowano u pacjentów z BMI niższym niż 25 kg/m² oraz poziomem LDL niższym niż 160mg/dl
Antyoksydanty zawarte w orzechach zmniejszają obecność utlenionych form frakcji LDL, a także, co ważne , zapobiegają uszkodzeniom DNA!
ważne dla chorujących na miażdżycę:
Inne badania wykazały, że dieta bogata w orzechy zmniejsza poziom markerów prozapalnych (interleukina, sekretyna, białka adhezyjne). Wysoką aktywnością biologiczną wykazały się orzechy PEKAN i WŁOSKIE, zawierające kwas alfa-linolenowy z grupy Omega-3.
ważne dla chorujących na cukrzycę typu2:
Pacjenci chorujący na cukrzycę typu 2 mają zaburzony profil lipidowy z powodu niewłaściwego poziomu glikemii.
Badania chorych na cukrzycę typu 2 wykazały, że spożycie orzechów laskowych przez okres 8 tygodni w ilości 10% zapotrzebowania energetycznego , spowodowały spadek poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Tym samym zaprzeczono popularnemu mitowi o szkodliwości spożywania orzechów („tłuszcz”) w cukrzycy.
w takim razie; jaka ilość orzechów przynosi efekt?
pocieszę Wszystkich niecierpliwych: już jedna dawka jest skuteczna! 🙂
Badania brazylijskich naukowców to potwierdziły, już po spożyciu jednej dawki orzechów brazyliskich obnotowano poprawę profilu lipidowego krwi; obniżenie LDL i trójglicerydów, a podwyższenie HDL.
Co ciekawe, lepsze efekty terapeutyczne osiągnięto przy spożyciu 20g orzechów dziennie niż przy 50g.
Dlatego nie szelejmy z ilością; już 4 orzechy brazylijskie dziennie gwaratują nam pełnię zdrowia.
orzechy przyspieszają przemianę materii
Tradycyjne diety odchudzające opieraja się czesto na ograniczeniu tłuszczu, w tym orzechów, a to właśnie one mają najwięcej składników niezbędnych w codziennym jadłospisie.
Irańscy naukowcy przeprowadzili ciekawe badanie dotyczące spożycia diety ubogokalorycznej bogatej w migdały oraz ubogokalorycznej bez żadnych orzechów.
Okazało się, że największy spadek spadek masy ciała odnotowano w grupie spożywającej migdały, a dodatkowo przyczyniły sią one do redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Dalczego tak sie dzieje?
- ponieważ orzechy są bardzo sycące (w 40% procentach zawierają białko, w 60%tłuszcz)
- wysoka zawartość tłuszczu zwiększa termogenezę poposilkową, co zwiększa zużycie energii
Korzystny wpływ wykazują orzechy na pacjentów z zepołem metabolicznym, charakteryzujacym się otyłością brzyszną, nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu, często hiperglikemią. Po 6 miesiącach spożywania pistacji, w zakresie 20%zapotrzebowania energetycznego (czy nie mało:), odnotowano u badanych; zmniejszenie obwodu talii, grubości podskórnej tkanki tłuszczowej na brzuchu, poziomu cholesterolu całkowitego, LDL, wolnych kwasów tłuszczowych, glikemii na czczo, białka ostrej fazy CRP oraz prozapalnych TNF-α. Zaobserwowano zwiększenie wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę.
orzechy i odporność
Brazylijskie orzechy, oprócz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, znane są z tego, że spośród wszystkich pokarmów to właśnie one stanowią najbogatsze źródło selenu. Selen to mikroelement niezbędny dla zachowania zdrowia człowieka. Jego aktywność wiąże się z tym, że wchodzi w skład wielu enzymów. Niedobory selenu mogą skutkować między innymi osłabionym funkcjonowaniem układu immunologicznego, a także męską niepłodnością, wzrostem ryzyka nowotworzenia oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
orzechy wzmacniają mózg
Orzechy wykazuja również włściwości łaściwości przeciwdrgawkowe i neuroprotekcyjne orzechów.
Badania potwierdziły, że długotrwałe spożywanie orzechów opóźniało zaburzenia procesów poznawczych (związanych ze starzeniem). Dochodziło do wzrostu aktywacji białek warunkujacych sprawność mózgu, a także usuwania mutagennych rodników i aktywacji szlaków ochronnych. Orzechy mogą okazać się obiecującym orężem w walce z neurodegeneracją związaną z wiekiem oraz z akumulacją toksycznych białek.
Na modelu szczurzym wykazano znaczący wpływ spożywania orzechów w utrzymywaniu białkowej homeostazy w mózgu poprzez wydajniejsze usuwanie wewnątrzkomórkowych szkodliwych złogów. Skutkowało to poprawą funkcji poznawczych i motorycznych większości szczurów.
orzechy szczególnie ważne dla mężczyzn
Dzięki zawartości selenu, cynku i witamin A, E, kwasu foliowego orzechy mają duży wpływ na ochronę męskiego nasienia. Cynk jest niezbędny w wielu procesach związanych z seksualnością mężczyzn, od metabolizmu testosteronu przez spermiogenezę po zachowanie żywotności plemników. Mikroelement ten jest obecny w dużych ilościach w nasieniu i odpowiada za ruchliwość plemników.
Kobietom cynk jest również niezbedny, ponieważ wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma pozytywne znaczenie w regulacji cyklu miesiączkowego i popędu seksualnego.
a co z alegrią?
Aelrgia na orzechy, szczególnie ziemne jest bardzo często wystepującą dolegliwością. Badania nad występowaniem tego problemu, skłoniły naukowców do wysunięcia bardzo śmiałego odkrycia.
W lutym 2015 roku została opublikowana praca du Toit i wsp. ukazująca, że wczesne wprowadzanie orzechów arachidowych do jadłospisu dziecka przeciwdziała powstawaniu na nie alergii.
Badaniu LEAP (Learning Early about Peanut Allergy) zostały poddane dwie grupy niemowąt w wieku od 4 do 11 miesiąca życia, które wykazywały reakcję alergiczną. Jeden grupie podawano ok. 6g orzechów tygodniowo, a drugiej nie podawano. Badanie trwało 60 miesięcy.
Wynik przeprowadzonego badania był zadziwiający: dzieci które jadły orzechy, rozwinęły alergię w 3,2%, a niejedzące ich – w 17,2%
Zatem nie unikajmy orzechów, starajmy się przyzwyczajać nasz organizm już od najmłodszych lat.