równowaga kwasowo-zasadowa
Sporo się mówi o równowadze kwasowo-zasadowej. Jej wpływie na metabolizm i ogólnie rozumiane zdrowie człowieka. Zakwaszenie oragnizmu powoduje rozwój stanów zapalnych, które jeśli utrzymuja się stale, generują poważne choroby, z nowotworem włącznie. Ale co powoduje stan zakwaszenia organizmu?
Zakwasza większość pokarmów, często dominujących w naszej diecie:
- mięso; wieprzowe (najbardziej zakwaszające), wołowe, drób, ryby
- jaja
- sery, jogury, mleko (zasadowe jest tylko mleko świeże, nie poddane pasteryzacji)
- zboża czyli pieczywo, makarony, kasze, płatki
- słodycze
- kawa, herbata liściasta, alkohol
- tłuszcze mają obojętne PH
Produkty odkwaszające (zasadowe) to przede wszystkim warzywa i owoce, a dodatkowo wspomagające są:
- woda mineralna
- zioła (mięta, pokrzywa, mniszek lekarski, rumianek, skrzyp polny, koper wloski, czarna porzeczka)
- chlorella, spirulina, jęczmień zielony (oczyszczają z toksyn)
- olej z czarnuszki (posiada również właściwości odgrzybiające, regeneruje trzuskę, polacana na zmiany skórne)
- kasza jaglana
- a także probiotyki, które mają wpływ na przyswajanie składników odżywczych
jak uniknąć zakwaszenia organizmu?
Codzienna dieta to połączenie pokarmów z obu grup. → Aby ustrzec się skutków zakwaszenia organizmu, do każdego dania skomponuj dodatek owocowo-warzywny, w ilości co najmniej takiej jak pozostałe składniki posiłku.
Przykład:
→jeśli Twój obiad składa się ze 100g mięsa i 50g makaronu → to warzywa w posiłku powinny ważyć co najmniej 150g a najlepiej 300g
( w postaci surówki, sałatki, zupy krem na bazie samych warzyw)
a teraz pora na DETOX
Dieta oczyszczająca skomponowana jest głównie na bazie warzyw i owoców z dodatkiem produktów zbożowych. Dlaczego nasz organizm potrzebuje „wakacji”?
- układ trawienny – oczyszczenie jelita grubego powoduje przywrócenie jego sprawności fizjologicznej czyli zwiększa obronę organizmu przed infekcjami, chorobotwórczymi grzybami, bakteriami, wirusami a także pasożytami. Eliminowane są biegunki, zaparcia, wzdęcia, kamienie kałowe
- wątroba – to główny narząd oczyszczania organizmu. Objawami przeciążenia wątroby są:
- wzdęcia, mdłości, zaparcia
- podwyższone cisnienie tętnicze
- zatrzymywanie płynów w organizmie
- niski poziom cukru we krwi (zawroty głowy, zmęczenie, łaknienie cukru)
- zmniejszona tolerancja tłuszczu
- nadmierne pocenie się, intensywny zapach potu
- skóra – pełni ważną funkcję w procesie oczyszczania. Za pośrednictwem gruczołów potowych usuwane szkodliwe metabolity (mocznik, kwas moczowy, nadmiar wody, sól). Stan skóry świadczy o tym w jakiej kondycji jest organizm. Dieta oczyszczajaca przywraca jej zdrowy wygląd.
- nerki – filtrują krew i w ten sposób usuwają z niej część produktów przemiany materii (mocznik, kwas moczowy). W trakcie kuracji oczyszczającej pomocna jest woda, która przyspiesza wydalanie szkodliwych substancji.
Wypijając 2l wody dziennie działamy kompleksowo na cały organizm:
- usuwamy toksyny
- oczyszczamy wątrobę i nerki
- obniżamy ryzyko bólu głowy
- zwiększamy aktywność mózgu
- zapewniamy zdrowy wygląd skóry
- zmniejszamy ryzyko powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego i nerek
- płuca – należy oddychać głęboko aby ułatwić płucom eliminację szkodliwych związków (zanieczyszczenia przemysłowe, środki chemiczne, kurz, pleśnie, dym tytoniowy i inne)
- układ limfatyczny – jego funkcją jest neutralizacja i odprowadzanie nadmiaru płynów tkankowych, obumarłych komórek, toksyn, szkodliwych substancji przemiany materii. Substancje te wraz z limfą trafiają do organów wydalniczych; i tak węzły chłonne niszczą szkodliwe mikroorganizmy, zapobiegajac przedostaniu się toksyn do krwi.
Układ limfatyczny skutecznie możemy oczyścić wypijając 2l wody dziennie oraz przez aktywność fizyczną.
a teraz do sedna…
Program oczyszczania organizmu (odnowy) za pomocą diety → 1-2 -dniowy program oczyszczania
→ zalecany 1 raz w tygodniu
⇒pijemy tylko wodę lub soki warzywno-owocowe lub
⇒ stosujemy dietę składającą się z chleba (bezglutenowego) i wody lub
⇒ spożywamy 1 posiłek dziennie ok godz. 11- 12 (ryby, ryż brązowy z warzywami lub owocami, w godzinach wczesnopołudniowych), pijemy duże ilości wody, soków lub herbatek ziołowych
Potrwy zalecane w oczyszczającej diecie owocowo-warzywnej:
- soki: grejfrutowy, marchwiowy z kiwi, z kiszonych buraków, kiszonej kapusty, jabłkowy, pomarańczowy, wielowarzywny, porzeczkowy, jabłka i czarnej rzepy,
- herbaty: z dzikiej róży, melisa, mięta,
- zupy: dyniowa, jarzynowa, brokułowa, barszcz z kiszonych buraków, szpinakowa, z zielonego groszku, kapuśniak, ogórkowa, pomidorowa z jabłkiem, pomidorowo-paprykowa
- warzywa na gorąco: buraki z jabłkiem; seler naciowy(al dente) z pomidorami, papryką i koperkiem; sałatka z podgotowanej kapusty, marchwi , pietruszki, selera; bigos jarski: kapusta z pomidorami, papryką, cukinią i koperkiem; papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami duszona w sosie pomidorowym; kabaczek faszerowany warzywami
- sałatki i surówki: pomidor z ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, cebulą i szczypiorkiem; seler i jabłko; kapusta; gołąbki warzywne w sosie pomidorowym pekińska z koperkiem i ogórkiem; marchew z jabłkiem; cukinia, biała kapusta, ogórek kiszony i koperek, sałata z kalafiorem i pomidorami; marchew z porem i kiwi; ogórek świeży, kiszony, cebula i ugotowane śliwki;
- deser: jabłko pieczone z cynamonem, pieczone jabłko z truskawkami,
Z. Chełmińska-Wieczorek, Dieta oczyszczająca i regeneracyjna, PZWL, 2009r