2 dni na oczyszczenie organizmu

 

 

 równowaga kwasowo-zasadowa

Sporo się mówi o równowadze kwasowo-zasadowej. Jej wpływie na metabolizm i ogólnie rozumiane zdrowie człowieka. Zakwaszenie oragnizmu powoduje rozwój stanów zapalnych, które jeśli utrzymuja się  stale, generują poważne choroby, z nowotworem włącznie. Ale co powoduje stan zakwaszenia organizmu?

Zakwasza większość pokarmów, często dominujących w naszej diecie:

  • mięso; wieprzowe (najbardziej zakwaszające), wołowe, drób, ryby
  • jaja
  • sery, jogury, mleko (zasadowe jest tylko mleko świeże, nie poddane pasteryzacji)
  • zboża czyli pieczywo, makarony, kasze, płatki
  • słodycze
  • kawa, herbata liściasta, alkohol
  •  tłuszcze mają obojętne PH

Produkty odkwaszające (zasadowe) to przede wszystkim warzywa i owocea dodatkowo wspomagające są:

  • woda mineralna
  • zioła (mięta, pokrzywa, mniszek lekarski, rumianek, skrzyp polny, koper wloski, czarna porzeczka)
  • chlorella, spirulina, jęczmień zielony  (oczyszczają z toksyn)
  • olej z czarnuszki (posiada również właściwości odgrzybiające, regeneruje trzuskę, polacana na zmiany skórne)
  • kasza jaglana
  • a także probiotyki, które mają wpływ na przyswajanie składników odżywczych

 


 jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Codzienna dieta to połączenie pokarmów z obu grup.  → Aby ustrzec się skutków zakwaszenia organizmu, do każdego dania skomponuj dodatek owocowo-warzywny, w ilości co najmniej takiej jak pozostałe składniki posiłku.

Przykład:

→jeśli Twój obiad składa się ze 100g mięsa i 50g makaronu → to warzywa w posiłku powinny ważyć co najmniej 150g a najlepiej 300g

( w postaci  surówki, sałatki, zupy krem na bazie samych warzyw)


a teraz pora na DETOX

Dieta oczyszczająca skomponowana jest głównie na bazie warzyw i owoców z dodatkiem produktów zbożowych. Dlaczego nasz organizm potrzebuje „wakacji”?

  • układ trawienny  – oczyszczenie jelita grubego powoduje przywrócenie jego sprawności fizjologicznej czyli zwiększa obronę organizmu przed infekcjami, chorobotwórczymi grzybami, bakteriami, wirusami a także pasożytami. Eliminowane są biegunki, zaparcia, wzdęcia, kamienie kałowe
  • wątroba – to główny narząd oczyszczania organizmu. Objawami przeciążenia wątroby są:
    1. wzdęcia, mdłości, zaparcia
    2. podwyższone cisnienie tętnicze
    3. zatrzymywanie płynów w organizmie
    4. niski poziom cukru we krwi (zawroty głowy, zmęczenie, łaknienie cukru)
    5. zmniejszona tolerancja tłuszczu
    6. nadmierne pocenie się, intensywny zapach potu
  • skóra – pełni ważną funkcję w procesie oczyszczania. Za pośrednictwem gruczołów potowych usuwane szkodliwe metabolity (mocznik, kwas moczowy, nadmiar wody, sól). Stan skóry świadczy o tym w jakiej kondycji jest organizm. Dieta oczyszczajaca przywraca jej zdrowy wygląd.
  • nerki – filtrują krew i w ten sposób usuwają z niej część produktów przemiany materii (mocznik, kwas moczowy). W trakcie kuracji oczyszczającej pomocna jest woda, która przyspiesza wydalanie szkodliwych substancji.

Wypijając 2l wody dziennie działamy kompleksowo na cały organizm:

  1. usuwamy toksyny
  2. oczyszczamy wątrobę i nerki
  3. obniżamy ryzyko bólu głowy
  4. zwiększamy aktywność mózgu
  5. zapewniamy zdrowy wygląd skóry
  6. zmniejszamy ryzyko powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego i nerek
  • płuca – należy oddychać głęboko aby ułatwić płucom eliminację szkodliwych związków (zanieczyszczenia przemysłowe, środki chemiczne, kurz, pleśnie, dym tytoniowy i inne)
  • układ limfatyczny – jego funkcją jest neutralizacja i odprowadzanie nadmiaru płynów tkankowych, obumarłych komórek, toksyn, szkodliwych substancji przemiany materii. Substancje te wraz z limfą trafiają do organów wydalniczych; i tak węzły chłonne niszczą szkodliwe mikroorganizmy, zapobiegajac przedostaniu się toksyn do krwi.

Układ limfatyczny skutecznie możemy oczyścić wypijając 2l wody dziennie oraz przez aktywność fizyczną.


a teraz do sedna…

Program oczyszczania organizmu (odnowy) za pomocą diety → 1-2 -dniowy program oczyszczania

zalecany 1 raz w tygodniu

⇒pijemy tylko wodę lub soki warzywno-owocowe lub

⇒ stosujemy dietę składającą się z chleba (bezglutenowego) i wody lub

⇒ spożywamy 1 posiłek dziennie ok godz. 11- 12 (ryby, ryż brązowy z warzywami lub owocami, w godzinach wczesnopołudniowych),  pijemy duże ilości wody, soków lub herbatek ziołowych

 

Potrwy zalecane w oczyszczającej diecie owocowo-warzywnej:

  • soki: grejfrutowy, marchwiowy z kiwi,  z kiszonych buraków, kiszonej kapusty, jabłkowy, pomarańczowy, wielowarzywny, porzeczkowy, jabłka i czarnej rzepy,
  • herbaty: z dzikiej róży, melisa, mięta,
  • zupy: dyniowa, jarzynowa, brokułowa, barszcz z kiszonych buraków, szpinakowa, z zielonego groszku, kapuśniak, ogórkowa, pomidorowa z jabłkiem, pomidorowo-paprykowa
  • warzywa na gorąco: buraki z jabłkiem; seler naciowy(al dente) z pomidorami, papryką i koperkiem; sałatka z podgotowanej kapusty, marchwi , pietruszki, selera; bigos jarski: kapusta z pomidorami, papryką, cukinią i koperkiem; papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami duszona w sosie pomidorowym; kabaczek faszerowany warzywami
  • sałatki i surówki: pomidor z ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, cebulą i szczypiorkiem; seler i jabłko; kapusta; gołąbki warzywne w sosie pomidorowym pekińska z koperkiem i  ogórkiem; marchew z jabłkiem; cukinia, biała kapusta, ogórek kiszony i koperek, sałata z kalafiorem i pomidorami; marchew z porem i kiwi; ogórek świeży, kiszony, cebula i ugotowane śliwki;
  • deser: jabłko pieczone z cynamonem, pieczone jabłko z truskawkami,

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Z. Chełmińska-Wieczorek, Dieta oczyszczająca i regeneracyjna, PZWL, 2009r